Cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate la momentul alegerilor prezidențiale din acest an au posibilitatea de a-și exprima opțiunea timp de 3 zile, pentru evitarea aglomerației la secțiile de votare.
Românii din străinătate pot vota la primul tur de scrutin în zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie, iar în al doilea tur de scrutin se vor putea prezenta la secţie în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.
Chiar dacă alegerile vor dura 3 zile în fiecare dintre cele 2 tururi de scrutin, fiecare cetățean are dreptul de a vota o singură dată în fiecare dintre tururi.
Secțiile de votare se vor deschide începând cu ora 12:00 în zilele de 8 şi 22 noiembrie, iar în celelalte zile românii se pot prezenta la urne începând cu ora 07:00 dimineaţa.
Secţiile de votare au program oficial până la ora 21:00, însă acesta se va prelungi până la orele 23:59 (ora locală), dacă la ora 21:00 mai sunt cetățeni care așteaptă să voteze, astfel că toți cei prezenți la secție să își poată exprima alegerea
Ce trebuie să ştii despre votul în străinătate:
•Cetățenii se pot pre înregistra pe votstrainatate.ro, alegând zona în care le este cel mai la îndemână să voteze în noiembrie.
•Dacă se primesc minim 100 de cereri pentru o localitate din străinătate, autoritățile române vor face demersurile pentru înființarea unei noi secții de vot.
•Pe lângă secțiile de votare organizate tradiționale - ambasade, consulate, oficii / secții consulare, institute culturale sau alte locații alese de misiunile diplomatice - se vor înființa secții noi, în zonele cu densitate mare a diasporei românești, proporțional cu numărul de pre înregistrări primite pe www.votstrainatate.ro.
•Prin trimiterea cererii, cetățenii își exprimă dorința să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fie RADIAȚI pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscriși în lista electorală permanentă pentru votul în străinătate.
Paşii de întregistrare pentru secţia de vot:
1.Intri pe www.votstrainatate.ro și te preînregistrezi până pe 11 septembrie, ora 23:59 (ora României)
2.Introduci următoarele date:
- nume și prenume;
- cod numeric personal (CNP);
- localitatea și statul în care optează să voteze în străinătate;
- actul de identitate (scanat sau fotografiat, atașate în formularul on-line);
-adresa de mail și numarul de telefon valide, necesare pentru primirea actualizărilor legate de înscrierea dumneavoastră
3.Alegi țara și localitatea în care vrei să votezi.
4.Primești pe mail un link pe care trebuie să îl accesezi, pentru confirmarea adresei de mail de contact.
5.Confirmi adresa de mail, în termen de 5 zile, vei primi un al doilea mail din partea AEP, în care ți se confirmă înregistrarea și înscrierea pe listele electorale.
Cum se face înregistrarea pentru votul prin corespondenţă
•Cetățenii se pot pre-înregistra pe www.votstrainatate.ro pentru a vota de acasă, solicitând să primească documentele de vot prin poștă, la adresa de domiciliu sau reședința din străinătate, astfel evitând aglomerația și costurile de transport până la secția de votare.
•Buletinele de vot pot fi trimise înapoi prin poștă, costurile fiind suportate de către statul român, sau pot fi duse de către cetățeni la misiunile diplomatice din țara respectivă, costurile fiind suportate de către cetățean.
•În perioada 16 septembrie - 17 octombrie 2019, autoritățile române vor expedia plicurile cu buletinele de vot către toți cetățenii care au făcut această solicitare. Aceștia vor primi 2 plicuri, câte unul pentru fiecare tur de scrutin al alegerilor. Acestea vor fi imprimate cu numele și prenumele alegătorului, adresa de corespondență a acestuia și un cod de bare unic, pentru identificarea în sistem.
Ce trebuie să conţină plicurile pentru votul prin corespondenţă
•Buletinele de vot prin corespondență, marcate pentru fiecare tur de scrutin.
•Autocolante cu inscripția «VOTAT», ce vor fi lipite pe buletinele de vot în dreptul candidaților aleși.
•Plicuri mici, neinscripționate, în care vor fi introduse buletinele de vot și apoi sigilate.
•Certificate de alegător, pe care alegătorul le completează, datează și semnează de mână.
•Autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din România, dacă alegătorul a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară, pe care îl va aplica pe plicul exterior.
•Set de instrucțiuni privind modalitatea în care este exercitat votul prin corespondență.
IMPORTANT! Asigură-te că plicul tău ajunge în România sau la misiunea diplomatică până la data de 7, respectiv 21 noiembrie 2019.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News