Tot mai mulți români din Spania încheie asigurări de repatriere în caz de deces: "Nu vrem să fim o povară pentru familie sau pentru comunitate"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Tragedie la Messina: Muncitor român, electrocutat în seră, lasă familia în râuri de lacrimi
Tragedie la Messina: Muncitor român, electrocutat în seră, lasă familia în râuri de lacrimi

Tot mai mulți români din Spania încheie asigurări pentru repatriere după deces. Cei care aleg aceste produse financiare spun că pentru câțiva euro pe lună, elimină riscul de a plăti și 6.000 de euro pentru repatriere.  

Pentru unii români din Spania ultimul drum spre casă înseamnă repatrierea după deces. Costurile sunt de câteva mii de euro şi în cele mai multe cazuri comunitatea strânge banii necesari pentru ca trupul să ajungă în România. În ultima perioadă însă, tot mai mulţi români au apelat la asigurări pentru repatriere, potrivit unui reportaj realizat de TVR în Spania. 

"Moartea face parte din viața noastră, este o apă pe care trebuie să o trecem cu toții și pentru că nu știm nici ziua nici ceasul când ea va veni, ne-am gândit să ne facem o asigurare pentru a nu fi o povară nici familiei și nici comunității și ne costă 270 de euro pe an", spune Teodor Avasâlcăi, un român stabilit în Valencia. Bărbatul locuieşte cu soţia în Spania de aproape 20 de ani şi au împreună 3 copii. El şi-a făcut o asigurare de repatriere pentru toţi membrii familiei.

"Românii din Spania trebuie să fie atenți când încheie o poliță pentru că asigurarea în caz de deces nu include repatrierea. Există o asigurare specială pentru noi, pentru imigranți care include repatrierea", pprecizează Alexandra Dobrescu, un broker de asigurări din Valencia. 

Costul unei repatrieri cu avionul ajunge și la 6.000 de euro

 

Costul unei repatrieri cu avionul până la Bucureşti porneşte de la 3000 de euro şi poate ajunge până la 6000 în funcţie de zonă, pe când o asigurare e doar câţiva euro pe lună şi se poate încheia direct cu firma care prestează serviciul funerar.

Românii care optează pentru repatriere o fac în special pentru a fi înmormântaţi după tradiţia ortodoxa.

Ultimele date arată ca peste o mie de români au dedat pe teritoriul Spaniei în 2020 şi majoritatea au fost repatriaţi în România. De anul acesta însă un cimitir de lângă Valencia a amenajat o parcelă ortodoxa special pentru comunitatea românească.

În cimitirele publice din Spania nu există locuri pe veci, ci se închiriază pe o perioadă de maxim 50 de ani. Aşa că iniţiativa este privată şi a venit la solicitarea Parohiei Române Sf. Efrem care a transmis toate condiţiile care trebuiesc îndeplinite în tradiţia ortodoxă.

Citește mai departe: Românii rezidenți în Spania pot încasa alocația pentru copii din România. Iată ce trebuie să conțină dosarul

 

Acordarea alocației în România nu este condiționată de rezidența copilului. Astfel, românii care sunt rezidenți în Spania pot obține alocația pentru copii din România, anunță Amabasada de la Madrid. 

"#ȘtiațiCă, deși sunteți rezident în #Spania, puteți obține din #România alocația pentru copii?

Acordarea alocației în România NU este condiționată de rezidența copilului. Pot primi alocație și copiii care s-au născut sau își însoțesc părinții în străinătate.

Pot primi alocație din partea statului român și copiii care au doar un singur părinte român, dacă părintele are carte de identitate românească (buletin), iar copilul are certificat de naștere românesc.

Pentru a beneficia de alocația de stat, cererea de acordare a alocației, împreună cu documentaţia necesară, trebuie depusă personal sau prin împuternicit la primăria de domiciliu din #România. Cererea trebuie completată şi semnată de reprezentantul legal al copilului sau de împuternicit şi va fi însoţită de:

- copie certificat de naștere copil;

- copii cărți identitate părinți;

- alte documente din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal (sentinţe judecătoreşti, dacă este cazul);

- copii certificat rezidență (NIE);

- extras de cont bancar pentru plata într-un cont bancar din România.

#ȘtiațiCă alocaţia se poate acorda retroactiv, pentru o perioadă anterioară de 1 an, în cazul persoanelor care depun prima dată cerere de acordare, sau pentru o perioadă de maxim 3 ani în urmă pentru persoanele care au beneficiat anterior de prestaţie şi ulterior aceasta a fost suspendată (cu condiţia de a face dovada că în perioada respectivă copilul nu a avut dreptul de a beneficia de prestaţie în Spania -pentru perioade anterioare datei de 01.06.2020)?", este mesajul postat de Ambasada României în Spania pe contul oficial de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel