„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Tradiții românești și iordaniene, asemănări și deosebiri. Geanina Abul Haija: Ce au toate casele din România, dar nu și cele din Iordania / VIDEO

Anca Murgoci |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa foto: Freepik)
Foto ilustrativ (Sursa foto: Freepik)

Geanina Abul Haija, președinta Asociației Iordaniano-Română pentru Cultură (AIRC), a fost invitată la emisiunea „Tradiții românești în diaspora”, de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora, unde a dezvăluit câteva asemănări și deosebiri între tradițiile românești și cele iordaniene. 

Geanina Abul Haija a observat că, în Iordania, mâncarea este sărată și trebuie desărată înainte de a fi consumată, și a mai remarcat asemănări între modelele de ii românești și cele tradiționale iordaniene și palestiniene, sugerând că a existat un schimb cultural de-a lungul timpului, fiecare popor adaptându-le propriului stil.

"În Iordania brânza nu este ca la noi. La ei se fierbe și se pune într-o saramură atât de sărată încât eu, care mănânc sărat și mănânc brânză, nu reușesc să o mănânc. Trebuie tot timpul să o pun la desărat. Sunt multe lucruri pe care le fac atât de sărate din cauza căldurii. Nu ai să găsești case cu beci ca în România, să le pui la răcoare. Nu au.

Noi, la orice eveniment, suntem îmbrăcate în ie sau costume tradiționale, dar când e foarte cald folosim doar ia. Mi s-a întâmplat să avem costumele noastre tradiționale, iile, și să vină iordaniencele, palestiniencele și să spună: „Asta seamănă foarte bine cu modelele noastre”. Ne arată modelele lor și seamănă foarte mult.

Dacă iei o carte cu motive tradiționale iordaniene, palestiniene și cu motivele noastre tradiționale pe care le coasem pe haine, seamănă foarte mult între ele. De aceea spun că nu numai la mâncare ne asemănăm. A fost un val de circulație a acestor lucruri, dar fiecare popor și le-a adaptat pentru el și pentru modul lui de a fi", a spus Geanina Abul Haija. 

Ritualurile de înmormântare  

 

Geanina Abul Haija a observat că există multe asemănări și deosebiri între obiceiurile creștine și cele musulmane, mai ales în ceea ce privește ritualurile de înmormântare. De exemplu, în timp ce musulmanii își înmormântează decedații în aceeași zi, până la apusul soarelui, creștinii au trei zile de priveghi.

„Din ce am văzut în partea de creștinism și islam sunt foarte multe obiceiuri la fel. De exemplu, la înmormântare, toată lumea știe că la musulmani, decedatul se înmormântează în aceeași zi, până la apusul soarelui. Nu e ca la noi, la creștini, cu trei zile de priveghi. Sunt foarte organizați din punctul ăsta de vedere. La noi sunt acele pomeni care se fac după înmormântare, sunt trei zile în care se întâlnesc acasă la decedat și au același ritual ca și musulmanii. Oamenii vin și prezintă condoleanțe.”, a spus Geanina Abul Haija.

"Există obiceiul bocitoarelor în Iordania, când moare cineva?", a întrebat scriitorul Flaviu George Predescu.

"Nu am văzut bocitoarele, dar pe timpul condoleanțelor și zilelor de condoleanțe sunt niște femei care plâng cu voce tare. Aici nu poți să le spui bocitoare pentru că persoana decedată a fost înmormântată. Sunt trei zile de condoleanțe, vin rudele și prezintă condoleanțe, dar persoana e deja înmormântată. Nu e ca la noi să plângă la capul ei.”, a spus Geanina Abul Haija la emisiunea „Tradiții românești în diaspora”, de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora.   

Urmărește emisiunea integrală:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel