Pe TikTok și Snapchat, mai multe zvonuri despre răpiri sau rețele de trafic de organe s-au răspândit la sfârșitul lunii octombrie. „Rețele de traficanți români de organe în Rouen”, acesta este zvonul care agita rețelele de socializare. Totuși, ca de multe ori, polițiștii atrag atenția că este vorba doar de știri false.
Două videoclipuri circulă în special pe Snapchat și TikTok. În primul se arată două tinere care depun mărturie în fața camerei că au fost abordate de o femeie de origine română, cu un cărucior, cerându-le să cumpere lapte pentru copilul ei. În al doilea videoclip postat de un alt utilizator arată o scenă similară, pe rue du Gros Horloge.
În niciunul dintre aceste videoclipuri nu se menționează altceva decât cerșit. Atunci de ce se aprind rețelele sociale în jurul unui posibil trafic de organe?
Știri false din Marsilia
Totul vine de la un zvon răspândit pentru prima dată în Marsilia. Au circulat videoclipuri, evocând o „rețea românească” sau o „rețea de trafic de organe”. Acestea s-au viralizat și au fost vizionate de milioane de ori.
Autoritățile locale au fost așadar nevoite să nege „mărturiile” pentru a calma situația, unii internauți organizându-se să „posteze” sau chiar să găsească presupușii traficanți, vizând mai ales persoane de origine română.
Prefectura a asigurat că nu a existat niciun caz de răpire sau trafic de organe așa cum se relatează în videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare.
Vezi această postare pe Instagram
În ciuda acestor infirmări din partea autorităților, zvonul s-a răspândit în mai multe orașe, inclusiv Lyon, Mulhouse și Rouen. Toate fără nicio bază. În Rouen, Direcția Departamentală de Securitate Publică (DDSP) susține că nu are un astfel de caz în derulare.
Zvonuri recurente cu consecințe grave
Acest caz amintește, din păcate, de zvonurile despre presupuse răpiri săvârșite de români în regiunea Parisului, în 2019. Și aici, rețelele erau invadate cu presupuse acte comise de această comunitate de români care ar fi condus dube albe.
Zvonurile care vizează comunitatea de români sunt recurente pe internet, ca și alte știri false distribuite în mod regulat: fetița internată la Nantes în așteptarea unei donații de sânge de la o grupă sanguină rară sau presupusele atacuri cu o seringă contaminată.
Prin urmare, polițiștii recomandă să rămâneți precauți atunci când zvonurile sunt astfel răspândite pe rețelele de socializare și să așteptați informațiile oficiale confirmate înainte de a le distribui.
Copii ROMÂNI, HĂRȚUIȚI în şcolile din Marea Britanie: „Au încercat să-mi ardă părul”
------------------------------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:
https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News