Șase mercenari români, angajaţi pentru a antrena armatele locale sunt victimele atacului din Congo, unde făceau parte dintr-un grup de 20 de foşti militari români. Atacul a avut loc pe data de 7 februarie, în jurul orei 06:00, când cei 20 de români au fost surprinși de gruparea de rebeli M23.
"Este vorba despre cetățeni români care se aflau în Republica Congo în baza unor angajamente financiare private și atunci statul român în afara unei consultanțe consulară normală nu este implicat în niciun fel în acest caz", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Trei români s-au stins din viață
În urma atacului, trei dintre români au pierit, iar alți trei se află în stare gravă, cu șanse reduse de supraviețuire. Colegii lor au depus eforturi timp de peste 10 ore pentru a-i salva din această situație periculoasă. Zona în care s-a produs atacul este cunoscută pentru dificultatea accesului și pentru pericolele existente, fiind un teritoriu în care aceștia se antrenau.
Cei 20 de foști militari români au fost duși în Congo de către Horaţiu Potra, un bărbat în vârstă de 53 de ani din Sibiu, care a avut o carieră marcată de controverse. Potra a fost luptător în Legiunea Străină și, la finalul anilor '90, a făcut parte din garda de corp a emirului Qatarului. În prezent, el are contracte cu guvernul din Congo și frecventează adesea această țară africană pentru a aduce foști militari care să-i antreneze pe soldații locali.
Cât câștigau foștii militari pentru serviciile oferite
Conform informațiilor furnizate de sursele Observator, fiecare dintre cei 20 de foști militari români ar fi primit câte 5.000 de euro pentru fiecare dintre cele 3 luni petrecute în Congo. Banii erau plătiți integral la finalul perioadei de angajament. Momentan, militarii locali se află într-o zonă sigură, însă familiile celor decedați sau răniți nu au fost încă anunțate oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News