Transnistria a oprit apa caldă și căldura în toată regiunea. Locuitorii, sfătuiți să se îmbrace mai gros 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova a întrerupt miercuri furnizarea de căldură și apă caldă în regim centralizat, după ce livrările de gaz rusesc prin Ucraina au fost suspendate

Decizia a afectat grav cei aproximativ 450.000 de locuitori ai regiunii, predominant rusofoni, unde sunt staționați și circa 1.500 de militari ruși.

Compania locală de energie Tirasteploenergo a confirmat situația printr-un comunicat oficial, menționând că opririle au intrat în vigoare de la ora 07:00. Excepție de la măsuri fac spitalele și alte unități esențiale. Locuitorii au fost sfătuiți să se îmbrace gros, să folosească pături sau perdele groase pentru izolarea locuințelor și, în caz de nevoie, să recurgă la radiatoare electrice.

Compania a emis un avertisment ferm împotriva folosirii plitelor pe gaz sau electrice pentru încălzirea locuințelor,: „Utilizarea acestor dispozitive pentru încălzire poate duce la tragedii,” au transmis reprezentanții Tirasteploenergo.

Cauzele crizei: un acord de tranzit expirat

Criza a fost generată de expirarea unui acord de tranzit între Rusia și Ucraina, care permitea livrările de gaz rusesc către Transnistria. Până miercuri, regiunea primea anual aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz, cantitate utilizată pentru funcționarea unei centrale electrice ce alimenta inclusiv Republica Moldova.

Liderii locali din Tiraspol au cerut Kremlinului și parlamentului rus să negocieze un nou acord cu Ucraina. Moscova a promis că își va proteja cetățenii și soldații din regiune, dar situația rămâne incertă.

Autoritățile de la Chișinău au intensificat măsurile pentru a reduce consumul energetic cu cel puțin o treime. Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a mulțumit cetățenilor pentru eforturile de economisire, subliniind că acestea au contribuit la stabilizarea sistemului energetic.

Compania de stat Energocom a anunțat că 38% din necesarul energetic al Republicii Moldova va fi asigurat din producția internă, inclusiv 10% din surse regenerabile, restul de 62% fiind importat din România.

Tensiuni în relațiile cu Rusia

Republica Moldova contestă datoriile la gaze impuse de Moscova, acuzând Kremlinul de folosirea energiei ca instrument de destabilizare politică. Rusia a respins acuzațiile, însă criza energetică subliniază vulnerabilitatea regiunii în fața unor astfel de presiuni.

Pentru locuitorii Transnistriei, realitatea cotidiană devine tot mai dificilă, iar soluțiile imediate sunt limitate. În absența unui acord nou, perspectivele pentru o rezolvare rapidă a crizei rămân sumbre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel