Transplant de succes în Italia la un pacient care aștepta de doi ani o inimă

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Transplant de succes în Italia la un pacient care aștepta de doi ani / Foto: Unsplash
Transplant de succes în Italia la un pacient care aștepta de doi ani / Foto: Unsplash

O inimă a ajuns în această dimineață la Institutul Mediteranean pentru Transplanturi și Terapie Avansată (Ismett) din Palermo, datorită tehnologiei revoluționare "Heart in the box". Această tehnologie de ultimă oră a permis transplantul unui pacient care aștepta de doi ani, marcând o premieră pentru sudul Italiei.

"Heart in the box" este o metodă inovatoare care a fost deja implementată cu succes în Statele Unite și alte țări europene. Ea presupune transportarea inimii într-un dispozitiv steril avansat tehnologic, unde organul este perfuzat continuu cu sângele donatorului, menținându-l în viață și funcțional pe toată durata transportului.

"Cu această tehnologie, timpii de suferință ischemică ai organului cardiac sunt reduși considerabil. Mușchiul inimii continuă să primească sânge și oxigen, ceea ce îi permite să-și mențină funcțiile metabolice pe parcursul călătoriei", a explicat Sergio Sciacca, șeful programului de transplant cardiac de la Ismett.

 

Inima a călătorit timp de șase ore

 

Echipa de recoltare a fost compusă din chirurgii cardiaci Sergio Sciacca și Matteo Greco, perfuzioniștii Andrea Giunta și Rosi Longo și asistenta de sală de operație Giancarlo Cappello. Inima a fost conectată la dispozitivul "Heart in the box" pe parcursul unei călătorii de aproximativ 6 ore. Ajunsă la Ismett, organul a fost transplantat unui pacient sicilian care era pe lista de așteptare de doi ani.

"Mulțumesc instituțiilor și marelui sprijin al Centrului Regional de Transplant care au făcut toate acestea posibile", a declarat Michele Pilato, directorul Departamentului de chirurgie cardiacă și transplant cardiac de la Ismett.

"Datorită unei mari munci în echipă, implicând unitățile de terapie intensivă din zona coordonată de CRT, numărul de transplanturi de inimă în 2024 a crescut excepțional. Acest lucru plasează centrul nostru și Sicilia printre primele din Italia în privința numărului de pacienți tratați. Având la dispoziție această tehnologie de ultimă oră ne permite să evaluăm mai multe organe și să extindem indicațiile pentru utilizarea lor, oferind soluții mai bune pacienților cu insuficiență cardiacă terminală care așteaptă un transplant de inimă salvator."

Tradițional, inima extrasă este oprită cu o soluție cardioplegică rece și transportată fără să bată, în saci termici la 4 °C, timpul maxim de conservare fiind de aproximativ 4 ore. Cu tehnologia "Heart in the box", timpul de ischemie este aproape eliminat complet, permițând transplantul de organe prelevate chiar și din locații îndepărtate. În plus, chirurgii cardiaci pot monitoriza în timp real starea de sănătate a inimii, intervenind pentru a ajusta parametrii hemodinamici și metabolici, îmbunătățind astfel funcționalitatea organului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel