Transportatorii români cer ajutorul autorităţilor pentru protejarea şoferilor de TIR care duc mărfuri în Anglia

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită intervenţia autorităţilor franceze şi europene, precum şi implicarea Guvernului României pentru protejarea şoferilor profesionişti, cât şi a vehiculelor care transporta mărfuri către Regatul Unit al Marii Britanii, pe fondul înmulţirii cazurilor de atacuri ale imigranţilor asupra transportatorilor rutieri.

„Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a condus la scăderea numărului de transportatori care operează pe relaţia cu Marea Britanie, în timp ce numărul de imigranţi a continuat să crească, iar automat camioanele au devenit o ţintă sigură pentru furturi şi în încercarea acestora de a trece Canalul Mânecii. În ultima perioadă, situaţia este total pierdută de sub control, autorităţile nu se implică în prevenţie, doar amendează transportatorii rutieri atunci când găsesc imigranţi care se ascund în camioane.

Deşi camioanele sunt dotate cu lacăte speciale şi şoferii sunt instruiţi, imigranţii tot găsesc modalităţi de a se urca în vehicule, iar dacă sunt descoperiţi, uneori aceştia recurg la violenţă, astfel că viaţa şoferilor este în pericol. În ciuda faptului că schema de acreditare privind prevenirea migraţiei ilegale, implementată de autorităţile din Regatul Unit, este benefică sectorului de transport rutier, iar firmele de transport rutier investesc în sisteme eficiente pentru a reduce intrarea pe teritoriul Marii Britanii a imigranţilor clandestini, totuşi există situaţii în care şoferi oneşti sunt amendaţi dacă sunt descoperiţi imigranţi clandestini în camion. În plus, infrastructura europeană duce lipsă acută de locuri de parcare securizate şi de locuri de cazare adecvate şoferilor profesionişti”, susţin reprezentanţii UNTRR într-un comunicat de presă transmis luni.

 

În UE, deficit de 100.000 de spaţii de parcare pentru camioane



Un studiu realizat de Comisia Europeană relevă faptul că, în Uniunea Europeană, există un deficit de 100.000 de spaţii de parcare pentru camioane, iar din cele existente (300.000), mai puţin de 3% sunt etichetate şi certificate drept sigure.

În acelaşi timp, Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) estimează că, la nivel european, pierderile anuale cauzate de furturile de mărfuri se ridica la şapte miliarde de euro. De asemenea, conform aceleiaşi entităţi, 75% dintre aceste incidente au loc în locuri de parcare.

 

UNTRR a raportat încă din anul 2014 problema lipsei de parcări securizate din Franţa



UNTRR menţionează că a raportat, încă din anul 2014, problema lipsei de parcări securizate din Franţa, când mai multe camioane româneşti şi poloneze au fost vandalizate în timpul repausului de noapte al şoferilor.

„Cu toate acestea, autorităţile franceze şi europene au preferat să ia măsuri protecţioniste împotriva operatorilor de transport străini, decât măsuri de creştere a siguranţei în parcări. UNTRR solicită intervenţia autorităţilor franceze şi europene, precum şi implicarea Guvernului României pentru protejarea şoferilor profesionişti, cât şi a vehiculelor care transporta mărfuri către Regatul Unit al Marii Britanii. Nu în ultimul rând, UNTRR solicită autorităţilor române să creeze locuri de parcare sigure în România pentru a preveni ca astfel de incidente, precum cel din Franţa, să aibă loc", se menţionează în comunicat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990. De la înfiinţare şi până în prezent în Uniune sunt înscrise peste 16.000 de operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel