Să responsabilizeze părinţii - este un subiect pe care l-a susţinut la începutul revoltelor confruntat cu tinereţea participanţilor reţinuţi care aveau o medie de vârstă de 17 ani, iar unii abia 13 sau 14 ani. Este un monstru care revine la fiecare izbucnire de violenţă. Nu fără a provoca, în general, polemici.
"Trebuie lovit la portofel, numai asta merge"
La prima sa deplasare pe teren de la începutul revoltelor, Emmanuel Macron a ales să meargă în noaptea de luni spre marţi la poliţişti. Într-o discuţie relatată de "Le Parisien", unul din ei spune: "Trebuie lovit la portofel, numai asta merge".
Şeful statului, care a cerut deja ministrului justiţiei, Eric Dupond-Moretti, să amintească faptul că articolul 227-17 din Codul penal permite cercetarea părinţilor pentru lipsa educaţiei, a spus: "De ce nu, dar caz cu caz şi nu neapărat prin alocaţiile familiale. Ar trebui ca la prima infracţiune să poţi să sancţionezi financiar şi uşor familiile. Un fel de tarif minim de la prima prostie".
Macron se gândeşte la noi sancţiuni contra părinţilor, în contextul revoltelor izbucnite la Paris
Anturajul lui Emmanuel Macron a precizat apoi că este vorba de un mod de a gândi cu voce tare şi că alocaţiile familiale nu sunt vizate. Executivul, prins între cererea de fermitate are pare să-i vină de peste tot pe teren, supralicitarea dreptei şi a extremei drepte, dar şi din grija de a nu greşi în răspunsurile pe care le va da, merge ca pe ouă.
"Provocare!", a reacţionat imediat preşedintele LR Eric Ciotti, propunând să reactualizeze legea sa care ar permite să se suprime alocaţiile familiale ale părinţilor elevilor absenţi şi deci deveniţi "delincvenţi". Ea a fost abrogată la începutul mandatului lui FranCois Hollande, după un rezultat slab. În extrema dreaptă, Rassemblement national nu cere altceva, potrivit Les Echos, titrează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News