Mișcările telurice au fost raportate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) şi s-au produs la adâncimi semnificative, specifice acestei regiuni cunoscute pentru activitatea seismică frecventă.
Primul cutremur s-a produs la ora locală 3:21 în judeţul Vrancea, având o magnitudine de 2,8 și o adâncime de 77,7 km. Deşi nu a fost resimţit puternic la suprafaţă, seismul s-a înregistrat în apropierea mai multor oraşe din zonă: 44 km vest de Focşani, 65 km nord de Buzău, 66 km est de Sfântu-Gheorghe, 78 km est de Braşov, 97 km sud de Bacău, 97 km nord-est de Ploieşti şi 99 km sud-vest de Bârlad.
La doar câteva minute distanţă, la ora 3:27, un al doilea cutremur, de magnitudine 2,9, a avut loc tot în judeţul Vrancea, dar la o adâncime ușor diferită, de 74,9 km. Mişcarea tectonică a avut caracteristicile specifice zonei, unde astfel de evenimente sunt frecvente şi fac parte din dinamica seismică normală a regiunii.
Cel mai puternic dintre cele trei cutremure s-a produs în judeţul Buzău, la ora locală 4:33, având o magnitudine de 3,2 și o adâncime de 118,1 km. Acesta s-a simţit în apropierea mai multor oraşe, printre care Buzău, Focşani, Sfântu-Gheorghe, Braşov şi Ploieşti. Cu toate că magnitudinea nu a fost una care să genereze pagube materiale sau victime, aceste mișcări tectonice reconfirmă activitatea seismică intensă din regiune.
Activitate seismică în Vrancea
Începând cu luna februarie, România a înregistrat nu mai puțin de 18 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,3 şi 4,4, majoritatea având loc în zona seismică Vrancea. Această regiune rămâne una dintre cele mai active din Europa din punct de vedere seismic, fiind cunoscută pentru cutremurele frecvente produse la adâncimi mari.
Cel mai puternic seism înregistrat în 2024 a avut loc pe 16 septembrie în judeţul Buzău, având o magnitudine de 5,4. Acesta a fost resimţit pe o arie extinsă, inclusiv în Bucureşti şi alte oraşe mari din sudul şi estul ţării, demonstrând potenţialul seismic ridicat al regiunii.
Specialiştii INCDFP monitorizează constant activitatea seismică din România, având în vedere că zona Vrancea este cunoscută pentru cutremurele puternice care s-au produs de-a lungul timpului. Deşi majoritatea acestor mișcări tectonice nu au un impact major, ele sunt un memento constant al faptului că România se află într-o regiune cu risc seismic ridicat, unde măsurile de prevenţie şi conștientizarea publicului sunt esențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News