Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au aderat încă la zona euro, și anume în Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.
Conform unui comunicat al CE, marea majoritate a cetățenilor UE intervievați (60 %) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja. 52 %consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor și 55 % afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși.
Românii, în favoarea introducerii monedei euro
În ansamblu, 57 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor.
Cele mai ridicate procente de respondenți cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75 % în favoarea monedei) și Ungaria (69 %). În toate statele membre care au participat la sondaj, cu
excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020.
Cele mai mari creșteri sunt observate în România (de la 63 % la 75 %) și Suedia (de la 35 % la 43 %).
Premierul Florin Cîţu: "Grecia a avut de suferit. Cel mai devreme, în 2026"
Premierul Florin Cîţu a fost întrebat când va introduce şi România moneda euro, întrucât Bulgaria a anunţat trecerea de la 1 ianuarie 2024.
"Bulgaria are un consiliu monetar de ani de zile, are o monedă stabilă legată deja de euro. Trebuie să avem o analiză. Am avut un grup de lucru dar nu a fost nimic serios. Vom avea o discuţie cu Banca Naţională să vedem care sunt beneficiile. Sunt beneficii în zona euro dar să vedem riscurile să intri în zona euro cu o economie care nu e foarte pregătită. Am văzut ţări precum Grecia, care au avut de suferit în criza din 2012 pentru că nu au avut economia reformată. Trebuie să fim atenţi când facem acest pas. Să fim foarte atenţi când facem convergenţa reală, să facem reforma economiei şi apoi să intrăm. Dar aici e bine să avem o discuţie între specialişti şi voim avea o dată clară. Poate să fie mai devreme de 2028. Cred că 2026 poate să fie mai devreme dacă suntem serioşi cu reformele", a declarat Florin Cîţu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News