Treizeci şi trei de alerte cu bombă înregistrate în Springfield după retorica antiimigranţi a lui Trump

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile din Springfield au înregistrat treizeci şi trei de alerte cu bombă, după retorica antiimigranţi a lui Donald Trump.

Micul oraş Springfield din statul Ohio, aflat în centrul unor zvonuri rasiste nefondate lansate de candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, împotriva migranţilor haitieni din această comunitate, a înregistrat 33 de ameninţări cu bombă în câteva zile, a declarat luni Mike DeWine, guvernatorul acestui stat din nord-estul Statelor Unite, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP.

Lansate pe reţelele sociale şi propagate de republicani, aceste zvonuri susţin că migranţii haitieni - sosiţi cu miile în ultimii ani în oraş datorită unui plan municipal de atragere a muncitorilor - fură pisici, câini şi alte animale de companie pentru a le mânca.

Deşi poliţia locală şi autorităţile au dezminţit categoric aceste zvonuri, candidatul republican le-a repetat de mai multe ori în cadrul unei dezbateri televizate cu rivala sa Kamala Harris, contribuind astfel la crearea unei atmosfere extrem de tensionate în oraş, haitienii din comunitate temându-se că ar putea fi vizaţi de violenţe rasiste.

Cele 33 de ameninţări cu bombă primite s-au dovedit a fi toate false, iar "unele au provenit dintr-o anumită ţară", a declarat guvernatorul Mike DeWine în Springfield, fără a numi ţara. "Considerăm că este vorba despre o nouă ocazie de a perturba Statele Unite", a adăugat el, fără a oferi alte detalii despre alertele primite.

Şcoli şi primăria au fost evacuate în urma acestor ameninţări, iar primarul a afirmat că a primit ameninţări cu moartea.

Două şcoli au fost evacuate luni în Springfield, potrivit presei locale, însă autorităţile nu au oferit imediat un motiv pentru închiderea lor.

Guvernatorul republican, care s-a distanţat de afirmaţiile lui Donald Trump şi de zvonurile lansate de membri ai partidului său, a anunţat desfăşurarea în jurul şcolilor din oraş a 36 de poliţişti care au ca misiune în mod obişnuit controale rutiere în oraş. 

Casa Albă, reacție după ce Trump a spus că migranții mănâncă pisici și câini: Teoriile conspiraţiei "pun vieţi în pericol"

 

Casa Albă a reacționat, după ce fostul președinte Donald Trump a spus, într-o dezbatere alături de Kamala Harris, că migranții mănâncă animale de companie. 

Informaţiile false, transmise printre alţii de Donald Trump, conform cărora migranţi haitieni ar fura şi mânca animale de companie într-un oraş din Ohio "pun vieţi în pericol", a denunţat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, relatează AFP.

"Aceste comentarii murdare (...) pun vieţi în pericol" în "comunităţile care sunt vizate de aceste încercări de a le calomnia", a afirmat Karine Jean-Pierre în cadrul unei conferinţe de presă.

Autorităţile oraşului american Springfield au anunţat că au ordonat evacuarea primăriei joi după o alertă cu bombă, într-un context de critici nefondate din partea lui Donald Trump împotriva migranţilor haitieni care trăiesc în localitate.

"Din cauza unei alerte cu bombă trimise astăzi diverselor autorităţi din Springfield, primăria este închisă", se arată pe contul oficial de Facebook al acestui orăşel cu 60.000 de locuitori situat în statul Ohio.

De luni, Springfield se află în centrul unei controverse aprinse, declanşată de dreapta radicală şi alimentată de Donald Trump, care susţine în mod fals că migranţi haitieni atacă pisici sau câini pentru a-i mânca.

Poliţia locală a negat categoric această ipoteză, precum şi numeroase mass-media de verificare a informaţiilor. "Ohio este inundat de migranţi fără acte, majoritatea din Haiti, care vin în oraşe şi sate într-un ritm fără precedent", a afirmat joi candidatul republican la Casa Albă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel