Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat că va organiza, începând cu ora 17,30, o manifestare publică în centrul municipiului Sfântu Gheorghe pentru a marca 101 ani de la semnarea "dictatului de la Trianon", în programul evenimentului fiind cuprinse alocuţiuni, momente artistice, ceremonii religioase şi vernisajul unei expoziţii de fotografii.
Conducerea Asociaţiei "Calea Neamului" a anunţat pe o reţea de socializare că vineri, începând cu ora 18, va organiza un marş în municipiul Sfântu Gheorghe, menţionând că acţiunea este autorizată.
" Marşul Trianonului de la Sfântu Gheorghe nu a putut fi oprit, deşi asociaţiile maghiare au cerut acest lucru. Tot vineri, 4 iunie, cu puţin timp înainte de manifestările noastre, Consiliul Naţional Secuiesc organizează în centrul oraşului comemorarea Trianonului (...) Bineînţeles că Primăria Sfântu Gheorghe a fost nevoită miercuri, 2 iunie, să avizeze favorabil manifestările noastre, neavând niciun temei legal de a le interzice. Acţiunea omagială organizată de Calea Neamului şi Grupul NOI, la care vor participa şi Scut Botăşănean, Straja Carpaţilor şi Resurrectio, va începe la ora 18 în faţa Statuii Ostaşului Român, de la intrarea în Sfântu Gheorghe, dinspre Braşov, iar marşul va avea loc între acest punct şi statuia Voievodului Mihai Viteazul din centrul oraşului" , scrie preşedintele asociaţiei, Mihai Tîrnoveanu, pe pagina sa de Facebook.
Trianon, 4 iunie. Participanții maghiari poartă de obicei panglici îndoliate și steagul Ungariei
Anul trecut, pe 4 iunie, câteva sute de persoane de etnie maghiară au participat la o slujbă ecumenică organizată în centrul municipiului Sfântu Gheorghe de bisericile istorice maghiare pentru a comemora un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon.
O parte dintre participanţi au purtat steaguri secuieşti şi drapelul Ungariei, cu panglică îndoliată, iar marea majoritate a celor prezenţi au păstrat distanţa socială recomandată de autorităţi pentru limitarea extinderii noului coronavirus.
Mulţimea a intonat, ca de fiecare dată, imnul secuiesc şi cel al Ungariei, iar manifestarea, care s-a desfăşurat în mod paşnic, s-a încheiat în momentul în care clopotele bisericilor maghiare din oraş au început să bată la unison cu ale altor biserici din Transilvania.
Cu câteva ore mai devreme, Asociaţia Calea Neamului din Braşov a organizat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe un eveniment cultural-artistic, pentru a aniversa un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon.
Majoritatea persoanelor care au participat la evenimentul desfăşurat în faţa grupului statuar Mihai Viteazul au purtat costume populare sau tricouri inscripţionate "Trianon - ziua dreptăţii", iar piaţa a fost împânzită de steaguri roşu-galbene-albastre.
Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News