Însă acum, în contextul în care se pregătește să preia funcția la Casa Albă și să abordeze direct această problemă, lucrurile devin mult mai complicate. Ambele părți și-au declarat clar intențiile de a nu da înapoi. Moscova a afirmat că va continua să urmărească „toate obiectivele” propuse, în timp ce Kievul i-a cerut noului președinte american să sprijine Planul pentru Victorie al președintelui Volodimir Zelenski.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu știe de vreun plan al președintelui Vladimir Putin de a-l felicita pe Trump, întrucât SUA este considerată de Rusia drept „o țară ostilă, implicată direct și indirect într-un război” împotriva sa.
Nu există o confirmare oficială privind informația publicată de un site de știri rus, Verstka, care susține, pe baza unor surse parlamentare „de rang înalt” și a altor surse „apropiate de Kremlin”, că Putin ar fi transmis neoficial un mesaj de felicitare prin intermediul Ministerului de Externe. Moscova, a adăugat Peskov, așteaptă să vadă eventuali „pași concreți” din partea noii administrații.
Totuși, Ministerul de Externe rus a subliniat că nu își face „iluzii” despre președintele ales, considerându-l un reprezentant al „elitei politice americane”.
De asemenea, ministerul a avertizat că Rusia va continua să „își apere ferm interesele naționale”, concentrându-se pe atingerea tuturor obiectivelor din cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
Ce vrea Rusia pentru a înceta războiul din Ucraina
Putin a clarificat care sunt aceste obiective în iunie: retragerea forțelor ucrainene din cele patru regiuni ocupate parțial de Rusia și renunțarea la aderarea la NATO. În schimb, integrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică face parte din Planul pentru Victorie al lui Zelenski, pe care președintele ucrainean l-a subliniat din nou în mesajul său de felicitare adresat lui Trump, pe care l-a numit „impresionant”.
„Îmi amintesc de întâlnirea importantă cu președintele Trump din septembrie, când am discutat detalii despre parteneriatul strategic dintre Ucraina și SUA și Planul pentru Victorie”, a scris Zelenski pe platforma X.
Acea întâlnire, desfășurată la Washington și urmată de o apariție publică comună, a dezvăluit, de fapt, o anumită răceală între cei doi lideri. Aceasta a venit după ce, cu câteva zile înainte, Trump îl descrisese pe Zelenski drept „cel mai mare vânzător din istorie”, acuzându-l că ar sprijini candidatura Kamalei Harris.
Acum, sperând că va avea curând ocazia să-l întâlnească din nou pe Trump pentru a-i „transmite personal felicitările”, președintele ucrainean afirmă că se bazează în continuare pe „sprijinul bipartizan puternic pentru Ucraina din partea Statelor Unite” pentru a obține o „pace justă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News