Vaselina este un amestec de uleiuri minerale și ceară, care formează o substanță semisolidă asemănătoare unui jeleu. Acest produs nu s-a schimbat prea mult de când Robert Augustus Chesebrough l-a descoperit în 1859. Chesebrough a observat că muncitorii din industria petrolieră foloseau un jeleu lipicios pentru a-și vindeca rănile și arsurile. În cele din urmă, el a ambalat acest jeleu sub numele de vaselină.
Beneficiile vaselinei provin din ingredientul său principal, petrolul, care ajută la sigilarea pielii cu o barieră protectoare de apă. Acest lucru vă ajută pielea să se vindece și să rețină umiditatea. Citiți mai departe pentru a afla la ce alte utilizări puteți folosi vaselina.
Vaselina vindecă zgârieturile și arsurile minore ale pielii
Un studiu arată Trusted Source că vaselina este eficientă în menținerea pielii umede în timpul vindecării post-chirurgicale. Acest lucru poate fi deosebit de bun pentru rănile obișnuite, mai puțin dramatice ale pielii. Asigurați-vă că suprafața pe care aplicați vaselina este curățată și dezinfectată corespunzător. În caz contrar, bacteriile și alți agenți patogeni pot rămâne blocați în interior și pot întârzia procesul de vindecare.
Vaselina hidratează fața, mâinile și nu numai
1️⃣ Loțiune pentru față și corp: Aplicați vaselina după duș. Fiind o cremă hidratantă ocluzivă, aceasta împiedică uscarea pielii dumneavoastră. O puteți folosi și pentru nasul uscat în timpul sezonului rece sau al alergiilor.
2️⃣ Călcâi crăpate: Înmoaie-ți picioarele în apă caldă în care ai adăugat puțină sare. Uscați-vă bine cu un prosop și aplicați vaselină și șosete curate din bumbac.
3️⃣ Hidreatează-ți mâinile după grădinărit: După ce le spălați și le uscați, folosiți puțină vaselină și o pereche de mănuși curate pentru a ajuta la blocarea umidității și a accelera vindecarea.
4️⃣ Buze crăpate: Aplicați pe buzele crăpate așa cum ați face cu orice alt bețișor de buze.
Vaselina poate fi folosită pentru a-ți face singură un fard de ochi lichid
1️⃣ Cu ajutorul unei spatule de lemn (o lingură este suficientă), puneți o cantitate mică de vaselină într-un recipient de sticlă.
2️⃣ Turnați acolo sclipiciul cosmetic.
3️⃣ Adăugați în acest amestec umbrele uscate în culorile pe care doriți să le obțineți la final.
4️⃣ Amestecați bine, apoi trageți amestecul într-o seringă fără ac.
5️⃣ Turnați fardul de ochi lichid într-un recipient care vă este convenabil.
Salvați vârfurile despicate cu vaselină
Expunerea la soare și la vânt, precum și apa din piscină vă pot usca părul. Vaselina poate reduce aspectul vârfurilor despicate și poate adăuga strălucire părului tău. Frecați o cantitate mică de jeleu între palme și aplicați-o pe vârfurile părului.
Fixați o ventuză cu ajutorul vaselinei
Dacă suportul tău pentru burete continuă să cadă, verifică dacă ventuzele sale funcționează bine. Dacă da, dar suportul cade oricum, încearcă să folosești vaselină pentru a-l fixa mai bine.
1️⃣ Luați un prosop de hârtie și aplicați pe el o cantitate mică de vaselină.
2️⃣ Aplicați vaselina pe partea interioară a ventuzelor.
3️⃣ Fixați suportul la locul său. Locul în care vor fi amplasate ventuzele trebuie să fie curat și uscat.
Vaselina păstrează aromele parfumurilor
Folosirea vaselinei ca bază pentru parfumul tău poate ajuta ca acesta să dureze mai mult timp.
Vaselina face ca genele tale să pară mai groase
1️⃣ Luați o periuță de rimel curată și aplicați vaselină pe ea.
2️⃣ Aplicați vaselina pe genele dvs. și folosiți mascara obișnuită după ea. Ar trebui să fie doar puțină vaselină pe genele tale.
Vaselina poate proteja elementele metalice atunci când pictezi
1️⃣ Ia niște vaselină și bețișoare de urechi.
2️⃣ Aplicați cu grijă jeleul pe un element metalic.
3️⃣ Aplicați vopseaua pe întreaga suprafață. Când faceți acest lucru, încercați să nu îndepărtați stratul de vaselină.
4️⃣ Ștergeți metalul cu hârtie absorbantă atunci când vopseaua este uscată.
Preveniți petele de piele de la vopseaua de păr sau de la oja de unghii
Aplicați vaselină de-a lungul liniei părului pentru a preveni ca vopseaua de păr să vă păteze pielea. Acest lucru funcționează, de asemenea, dacă vă place să vă vopsiți unghiile acasă. O barieră de vaselină este ușor de îndepărtat atunci când ați terminat.
Bonus: Vaselina împiedică rujul să se lipească de dinți
Pur și simplu freacă puțină vaselină pe dinți înainte de a aplica rujul și nu o să mai rămâi cu pete neplăcute. Zâmește cu încredere chiar și dacă porți ruj roșu!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News