Tu știi ce este miastenia gravis? Află de aici cum poți recunoaște manifestările afecțiunii autoimmune

Editor Team |
Data publicării:

Miastenia gravis este o afecțiune autoimună, mai puțin cunoscută, dar cu un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Miastenia gravis afectează mușchii voluntari ai corpului, în special pe cei care controlează ochii, gâtul, gura și membrele. Cauza apariției acestei condiții medicale este necunoscută. Tratamentul conduce la ameliorarea simptomelor, astfel încât o persoană cu această problemă de sănătate să se bucure de viața sa. 

Ce este miastenia gravis?

 

Miastenia gravis este o afecțiune neurologică cronică, de natură autoimună, care afectează sistemul nervos și musculatura voluntară. Această boală se caracterizează prin slăbiciune și oboseală rapidă a mușchilor sub control voluntar, cum ar fi cei ai membrelor, feței, gâtului și ai ochilor.

Cauza exactă a miasteniei gravis nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este rezultatul unei erori în sistemul imunitar. În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva infecțiilor și bolilor prin atacarea agenților patogeni. În cazul miasteniei gravis, sistemul imunitar atacă receptorii de acetilcolină, o substanță chimică necesară pentru transmiterea semnalelor nervoase către mușchi. Acest lucru provoacă slăbiciune musculară și oboseală rapidă. (1)

Simptomele miasteniei gravis: cum să le recunoști

 

Simptomele miasteniei gravis pot varia de la o persoană la alta. Există câteva manifestări generale ale acestei afecțiuni autoimune. Oboseala și slăbiciunea musculară se agravează atunci când ai activitate, dar se ameliorează cu odihnă. Persoanele afectate pot observa că le este din ce în ce mai greu să facă activități obișnuite, cum ar fi ridicarea obiectelor grele sau urcarea scărilor.

Un alt simptom specific miasteniei gravis este dificultatea la înghițire, uneori în asociere cu problemele de vorbire. Persoanele pot întâmpina dificultăți în a înghiți alimente sau lichide și pot avea probleme în pronunțarea cuvintelor. De asemenea, pot apărea și probleme legate de mișcările oculare și ale feței. Acestea vizează dificultăți la deschiderea și închiderea pleoapelor, vedere dublă sau căderea pleoapelor.

Pe lângă simptomele generale, miastenia gravis poate provoca și simptome specifice care pot varia de la persoană la persoană. Unele persoane pot experimenta probleme cu masticația, altele pot dezvolta slăbiciune a membrelor, ceea ce le poate afecta capacitatea de a se deplasa sau de a-și folosi mâinile în mod normal. În unele cazuri, apar probleme de coordonare și echilibru.
Simptomele miasteniei gravis pot evolua în timp. Afecțiunea poate debuta cu simptome la nivelul ochilor, cunoscută sub numele de miastenia gravis oculară. Aceasta poate afecta mișcarea ochilor și capacitatea de a închide pleoapele. Pe măsură ce boala progresează, simptomele pot afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi gâtul, membrele și chiar și funcționarea sistemului respirator.

Identificarea simptomelor miasteniei gravis este esențială pentru un diagnostic și tratament adecvat. (1), (2)

Impactul miasteniei gravis asupra vieții de zi cu zi

 

Persoanele afectate de miastenia gravis pot întâmpina dificultăți în efectuarea unor activități simple, cum ar fi mersul, ridicarea obiectelor, urcatul scărilor, vorbitul și înghițitul. Pentru a face față acestor provocări, este important ca persoanele afectate să discute cu medicul și să găsească modalități de adaptare și de a-și organiza activitățile într-un mod care să le permită să își păstreze independența și să se simtă cât mai confortabil posibil.

Miastenia gravis nu afectează doar starea fizică a unei persoane, ci și pe cea psihologică. Vorbim de frică față de crizele potențiale, frustrare cauzată de limitările fizice și stres generat de gestionarea unei boli cronice. Aceste aspecte pot duce la apariția anxietății și a depresiei. De aceea este esențial sprijinul emoțional și învățarea tehnicilor de gestionare a stresului. Există grupuri de suport sau terapia psihologică, pentru ca după un diagnostic al afecțiunii cei în cauză să facă față mai bine aspectelor emoționale și psihologice asociate cu boala.

Slăbiciunea musculară și oboseala pot determina retragerea socială a celor afectați sau dificultăți în menținerea unor relații sociale. Este important ca aceștia să discute cu cei apropiați despre afecțiunea lor și despre cum aceasta le poate influența interacțiunile. Totodată, pot fi discutate strategii pentru a menține și îmbunătăți relațiile sociale, cum ar fi comunicarea deschisă și adaptarea activităților sociale pentru a se potrivi nevoilor.

Miastenia gravis poate implica schimbări în ceea ce privește angajamentul profesional, responsabilitățile casnice sau îngrijirea de sine. Pe lângă adaptarea activității profesionale la noua realitate sau schimbarea tipului de angajament care să permită independența, pot fi necesare ajustări în responsabilitățile casnice și în îngrijirea propriei sănătăți. Cu ajutor și susținere din partea celor gradi orice persoană cu miastenia gravis va putea identifica și aplica eficient strategii  personalizate. (1), (2)
 
Miasteniei gravis este o afecțiune autoimună cu puternic impact asupra vieții de zi cu zi. Simptomele pot varia, iar recunoașterea lor timpurie poate contribui la stabilirea unui plan de tratament eficient. Afecțiunea nu se poate vindeca, dar cu ajutor, o persoană cu miastenia gravis va putea avea un control asupra propriei vieți. 
 
 
Surse de informare:
1. Myasthenia Gravis (MG) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17252-myasthenia-gravis-mg
2. Myasthenia gravis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myasthenia-gravis/symptoms-causes/syc-20352036

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel