Tudorel Toader a început selecția pentru un nou procuror-șef

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

 Ministerul Justiţiei nu l-a reconfirmat în funcție pe procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Ministerul organizează, în perioada 13 aprilie - 14 mai, selecţia noului procuror-șef. Interviul cu ministrul Toader și secretarii de stat are un rol decisiv în numire.

Selecția noului procuror șef de Direcție are loc în contextul în care o parte însemnată a societății, dar și unele insituții internaționale, acuză actuala Putere de tentative de subordonare politică a actului de Justiție.

Funcţia de şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care urmează să se vacanteze în luna mai. Potrivit unui comunicat de presă al MJ, procurorii pot depune cereri de înscriere până la data de 7 mai (inclusiv)

Candidaţii trebuie să întocmească un proiect managerial privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de procuror-şef al DIICOT, care să se încadreze într-o limită de 30 pagini. Anexele nu vor putea depăşi 10 pagini, precizează ministerul. De asemenea, ei trebuie să depună cel puţin 10 lucrări pe care le-au întocmit în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii cinci ani, precum şi ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea pentru interviu se vor afişa, pe 8 mai, la sediul Ministerului Justiţiei, precum şi pe site-ul instituţiei. Interviul cu ministrul Justiţiei se va susţine în perioada 9 - 11 mai. În cadrul interviului, ministrul Justiţiei este sprijinit de secretarii de stat, informează comunicatul citat. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul MJ şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia la data de 14 mai. 'Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere', precizează MJ.

Vechimea minimă, 10 ani

Conform standardelor de organizare a selecţiei pentru funcţia de şef al DIICOT, pot fi propuşi procurorii care au o vechime minimă de 10 ani.

'Nu pot fi propuşi pentru numirea în funcţiile de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum şi cei care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege', indică sursa citată. Totodată, procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual ori în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţă despre aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel