Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că este pentru prima dată cînd un demnitar se gândește să nu respecte și să nu pună în aplicare o decizie a CCR. Tudorel spune că e
"cel mai periculos precedent pentru statul de drept ceea ce preşedintele Iohannis face astăzi".
"Din lunga mea experienţă în sistemul judiciar, cred că ceea ce face preşedintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuţie respectarea şi aplicarea legii fundamentale şi respectarea şi aplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale", a declarat ministrul Justiţiei.
"Ministrul Justiţiei reprezintă o autoritate în sens constituţional, dar de data aceasta nerespectarea Constituției capătă dimensiunea unui diferend de rang constituţional între puterile statului şi puterile statului urmează să caute soluţia pentru respectarea acestei decizii", a spus Tudorel Toader.
Klaus Iohannis a declarat că PSD "încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere" şi că este evident că decizia CCR "vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui".
Președintele a mai spus că, după publicarea motivării deciziei CCR privind revocarea şefei DNA, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi.
"Dacă citim motivarea (Curţii Constituţionale - n.r.), se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie, mai sunt procurorii independenţi aşa cum ni-i dorim ca să fie eficienţi de exemplu în lupta anticorupţie sau sunt duşi mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei decât sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum scrie în Constituţie? este o întrebare la care trebuie să răspundem. O altă întrebare care evident se pune în acelaşi context: avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută, fără să se ţină seama de avizul CSM? De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul principal pe care îl are conform Constituţiei de garantare a independenţei Justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef? Iată întrebări la care încet, încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii, şi alţii”, a declarat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News