"Escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina a dus la probleme în sectorul turistic din Turcia, deoarece ambele piețe au fost foarte importante pentru afaceri", a scris ziarul turc Sabah, citând rapoarte ale agenției ruse de știri Interfax.
Se pare că noua companie aeriană va avea sediul în orașul Antalya, pe coasta mediteraneană a Turciei.
"Datorită acestei companii aeriene, va fi posibil să atragem încă un milion de turiști ruși", precizează publicația.
În plus, Turkish Airlines ar fi convenit cu operatorii turistici ruși să rezerve "blocuri" de locuri pentru turiștii ruși pe zborurile lor, relateză Agerpres.
Rața inflației din Turcia a trecut de 60%
Turcia traversează momente economice grele și face tot ce-i stă în putință pentru a reduce efectele războiului.
Rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins un nou maxim istoric de 61,14% în luna martie, în creştere cu 5,46 puncte procentuale de la o lună la alta, agravată de războiul din Ucraina, arată cifrele oficiale publicate luni de Institutul Naţional de Statistică din Turcia (Tüik), informează AFP.
Deprecierea lirei şi creşterea preţurilor la energie şi alimente a dus inflaţia la 54,4% în luna februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în pofida reducerilor de taxe la produsele de bază şi a subvenţiilor guvernamentale pentru unele facturi la electricitate.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, doi importanţi parteneri comerciali ai Turciei pentru aprovizionarea cu energie (gaz şi petrol) precum şi cu cereale dar şi pentru industria sa turistică, are un efect negativ considerabil asupra economiei turceşti. Economiştii turci şi străini acuză Institutul naţional de statistică din Turcia (Tüik) că subestimează creşterile de preţuri.
Lira turcească s-a depreciat cu aproape 50%
Indicele preţurilor de consum a crescut exploziv în Turcia începând din toamna anului trecut, pe măsură ce lira s-a depreciat ca urmare a politicii de reducere a dobânzii de bază demarată de Banca Centrală. În 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul.
La mai puţin de 15 luni de la următoarele alegeri prezidenţiale, programate a avea loc în luna iunie 2023, războiul din Ucraina generează îngrijorări cu privire la noi creşteri de preţuri, care se adaugă unei situaţii deja dificile prin care trece economia Turciei. Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat pentru restul anului din cauza problemelor din regiune, astfel că prognozele privind inflaţia la final de an variază între 32% şi 75%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News