Într-un interviu acordat radiodifuzorului TRT Haber, Donmez a declarat că în următoarele luni va crește ponderea plăților în monedă locală în comerțul cu energie cu Rusia.
Rusia, afectată de sancțiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina, cere din ce în ce mai mult cumpărătorilor energiei sale să plătească în ruble pentru a contribui la consolidarea monedei sale. Majoritatea tranzacțiilor internaționale în domeniul energiei sunt decontate în dolari americani sau euro.
Turcia încearcă să stimuleze comerțul folosind lira, care a fost lovită de politici monetare neortodoxe.
Ankara și Moscova au convenit în septembrie să înceapă plățile în ruble pentru livrările de gaze naturale
Când a fost întrebat despre propunerea președintelui rus Vladimir Putin privind un hub de gaze naturale în Turcia, Donmez a declarat că Ankara va prezenta o foaie de parcurs până la sfârșitul acestui an și ar putea organiza o conferință pentru furnizori și cumpărători.
"Am putea organiza o conferință internațională privind gazele naturale, poate în ianuarie sau februarie, pentru a reuni furnizorii de gaze naturale și țările importatoare pentru a le lua părerea, vom proceda în funcție de aceasta", a spus Donmez.
Luna trecută, Putin a propus Turcia ca bază pentru livrările de gaze ca rută alternativă, după ce gazoductele Nord Stream pe sub Marea Baltică au fost avariate de explozii. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că este de acord cu această idee.
Uniunea Europeană, care se baza anterior pe Rusia pentru aproximativ 40% din necesarul său de gaze, încearcă să se dezbrace de energia rusească după invazia din Ucraina din februarie.
Vezi și
Turcia interzice avioanelor ruseşti cu dublă înmatriculare să-i survoleze spaţiul aerian
Începând de la 1 noiembrie, autorităţile turce au interzis aeronavelor ruseşti cu dublă înmatriculare (înregistrate în două jurisdicţii) să zboare prin spaţiul aerian al Turciei, relatează Agenţia de presă RBC, citând surse din rândul a doi transportatori ruşi şi declaraţiile făcute de Anna Podgornaia, membru în Consiliul de administraţie al companiei Nordwind Airlines.
Potrivit Annei Podgornaia, din cauza impunerii obligativităţii de a nu survola spaţiul aerian al Turciei, durata zborurilor, în special către Egipt, a crescut cu 20-30 de minute. În prezent, durata medie a unui zbor efectuat din Rusia către Egipt este de cinci ore şi cinci minute.
Conducerea Ministerului rus al Transporturilor intenţionează să poarte convorbiri cu Turcia pe această temă, în viitorul apropiat, a declarat agenţiei un reprezentant al ministerului. La sfârşitul lunii mai, China a luat o decizie similară ce vizează avioanele Boeing şi Airbus ale transportatorilor aerieni ruşi, înmatriculate în două jurisdicţii.
Continuă știrea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News