Turcia își extrage singură gazele din Marea Neagră. Erdogan anunță descoperirea unui nou zăcământ 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Erdogan către Suedia: Nu vă așteptați la sprijinul Turciei pentru candidatura la NATO după protestul de la Stockholm
Erdogan către Suedia: Nu vă așteptați la sprijinul Turciei pentru candidatura la NATO după protestul de la Stockholm

Președintele Turciei anunță descoperirea unui nou zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră. Tot astăzi, ministrul turc al Energiei a anunțat că primele gaze din zăcămintele descoperite în 2020 vor ajunge la populație în luna martie a anului următor. Turcia extrage singură zăcămintele, prin firma de stat Tpao. 

Gazele din noile zăcăminte care se explorează începând din 2020 în apele adânci ale Mării Negre vor ajunge în gospodăriile populaţiei la finele lunii martie, a anunţat, marţi, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, citat de agenţia EFE.

"Infrastructura pentru a aduce gazele pe uscat este gata în procent de 85%. În prima fază se vor transfera 10 milioane metri cubi pe zi; în a doua 40 milioane mc. La finele lunii martie vom începe să introducem primele gaze în sistem", a spus oficialul turc într-o conferinţă de presă.

Donmez a reamintit că, în urma descoperirii unui nou zăcământ, anunţată luni de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, rezervele estimate din Marea Neagră se ridică la circa 710 miliarde mc.

"Până acum am deschis zece puţuri pe fundul mării şi vom deschide alte 30 până la finalizarea acestor lucrări, în 2026", a explicat ministrul.

Din 2007, Turcia, care consumă circa 60 miliarde mc de gaze pe an, exploatează zăcăminte de gaze în apropierea coastelor Mării Negre, dar este vorba despre cantităţi mici, care nu reuşesc să reducă substanţial dependenţa de importurile din Rusia, Azerbaidjan şi Iran, mai scrie EFE.

În 2020, însă, a fost anunţată descoperirea unui enorm zăcământ de gaze în apele adânci, la circa 170 kilometri de coastele sale, în Marea Neagră, şi de atunci Turcia pregăteşte exploatarea comercială a acestor resurse. 

Turcia și gazele din Marea Neagră. Volumul descoperit este peste așteptări 

 

Volumul total al gazelor naturale descoperite de Turcia în Marea Neagră se ridică acum la 710 miliarde metri cubi, după ce a fost identificat un nou zăcământ iar rezervele de la precedenta descoperire au fost revizuite în sus, a anunţat luni seara preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters.

La finalul unei reuniuni a Cabinetului, Erdogan a anunţat că Turcia a descoperit noi rezerve de gaze, cu un volum de 58 de miliarde metri cubi, la câmpul Caycuma-1, în timp ce volumele de gaze estimate pentru câmpul Sakarya, descoperit anterior, au fost revizuite în creştere, de la 540 de miliarde metri cubi până la 652 miliarde metri cubi. Revizuirea a venit ca urmare a unei evaluări făcute de o companie internaţională de energie, a spus Erdogan fără a dezvălui identitatea companiei.

"Ca urmare a analizei datelor, am revizuit rezervele de 540 miliarde metri cubi declarate anterior, până la 652 miliarde metri cubi", a spus Erdogan, adăugând că Turcia a forat deja 13 puţuri la câmpul Sakarya. "Cu noua noastră descoperire de la Caycuma-1, rezervele noastre de gaze din Marea Neagră au crescut cu 170 de miliarde metri cubi până la 710 miliarde metri cubi", a subliniat preşedintele Turciei.

Luna trecută, Erdogan a spus că Turcia urmează să înceapă să extragă gaze din câmpul Sakarya în 2023. Luni, preşedintele Turciei a precizat că noul zăcământ Caycuma-1 va fi conectat la câmpul Sakarya şi de acolo la reţeaua naţională.

Potrivit planului original, Turcia urma să extragă 3,5 miliarde metri cubi de gaze din Marea Neagră în 2023. Obiectivul vizează majorarea producţiei până la aproximativ 15 miliarde metri cubi anul în decurs de patru ani de la debutul producţiei, ceea ce ar echivala cu un sfert din producţia actuală de gaze a Uniunii Europene, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel