Turcia spune că se așteaptă la mai multe extrădări din partea Suediei, înainte să aprobe aderarea sa la NATO

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Turcia anulează întâlnirea trilaterală Suedia-Finlanda în urma unui protest - televiziunea de stat
Turcia anulează întâlnirea trilaterală Suedia-Finlanda în urma unui protest - televiziunea de stat

Extrădarea de către Suedia în Turcia, săptămâna trecută, a unui bărbat kurd cu presupuse legături cu terorismul este un "bun început", dar Stockholm trebuie să facă mai multe înainte ca Ankara să aprobe aderarea sa la NATO, a declarat luni ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag.

Suedia l-a expulzat vineri pe cetățeanul turc Mahmut Tat, care ceruse azil în Suedia în 2015, după ce a fost condamnat în Turcia la șase ani și zece luni de închisoare pentru presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.

 

Turcia așteaptă mai multe eforturi din partea Suediei pentru a aproba aderarea sa la NATO

 

"Acesta este un început bun din partea Suediei, care arată sinceritatea și bunăvoința lor. Sperăm că vor urma noi (extrădări) în concordanță cu această sinceritate", a declarat Bozdag într-un interviu televizat pentru postul public de televiziune TRT Haber.

Cu toate acestea, el a precizat că Turcia se așteaptă la alte demersuri din partea Stockholmului înainte de a putea ratifica cererea Suediei de aderare la NATO.

"În conformitate cu memorandumul trilateral cu Suedia și Finlanda, acestea ar trebui să ridice toate embargourile (de arme) asupra Turciei, să își schimbe legislația pentru lupta împotriva terorismului și să extrădeze toți teroriștii pe care Turcia îi dorește. Toate aceste condiții nu ar trebui să se reducă la extrădări", a declarat Bozdag.

 

Suedia și Finlanda au solicitat în luna mai să adere la NATO

 

Suedia și Finlanda au solicitat în luna mai să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar s-au lovit de obiecții din partea Turciei, care a acuzat cele două țări că adăpostesc militanți din PKK și alte grupări.

Stockholm și Helsinki neagă că adăpostesc militanți, dar s-au angajat să coopereze cu Ankara pentru a răspunde pe deplin preocupărilor sale de securitate și, de asemenea, pentru a ridica embargourile asupra armelor.

NATO își ia deciziile prin consens, ceea ce înseamnă că cele două națiuni nordice au nevoie de aprobarea tuturor celor 30 de state membre ale alianței. Doar Turcia se opune în continuare aderării lor, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel