Odată cu ridicarea celor mai multe dintre măsurile anti-COVID, turiştii străini şi-au făcut din nou apariţia pe străzile din Peninsulă. Deocamdată, în număr destul de mic.
Încet, dar sigur, turiştii îşi fac din nou apariţia pe străzile Romei, după un an şi jumătate de pandemie. Printre ei, şi câţiva călători care vor să vadă Cetatea Eternă de la bordul unui autocar supraetajat.
„Mi-a plăcut întotdeauna să călătoresc, încă de când eram mică, aşa că e foarte plăcut că am putut să plecăm... suntem din Statele Unite. Să plecăm din ţară şi să vizităm locuri noi”, spune Jennifer, turistă americană în Italia, potrivit Știrile PRO TV.
Înainte de pandemie, compania care organizează turul Romei cu autocarul vindea zilnic 1.200 de bilete la preţuri între 32 şi 48 de euro. Acum fac curse doar de vineri până luni şi vând mai ieftin, pentru că numărul clienților a scăzut la jumătate.
„Am doar jumătate din clienţii pe care îi aveam în 2019”
Massimo este ghid turistic şi, înainte de pandemie, organiza tururi în limba engleză la Colosseum şi la Forumul Roman. Şi-a pierdut toţi clienţii în timpul crizei sanitare.
„Aproape mi-a distrus cariera, am ajuns până în punctul în care, în februarie 2021, mă gândeam cât se poate de serios să plec din oraş. Acum nu mă pot plânge de situaţie dar, chiar şi aşa, am doar jumătate din clienţii pe care îi aveam în 2019”, precizează Massimo De Filippis, ghid turistic, conform sursei citate.
Pierderile provocate de pandemie au lăsat însă urme adânci
Sunt, totuşi, semne că turismul îşi revine, iar Roma nu şi-a pierdut din popularitate. Ajută şi faptul că tot mai mulţi italieni se orientează către vacanțele in propria țară.
Potrivit cifrelor oficiale, 13 milioane de italieni şi-au rezervat, luna aceasta, sejururi în Peninsulă, cu trei milioane mai mulți faţă de august 2019.
„Am ales Roma pentru că e o destinaţie turistică populară şi pentru că Roma e capitala italiană, e un loc unde poţi să petreci vacanţe frumoase”, a declarat Santi Crisafulli, turist italian din Sicilia.
Pierderile provocate de pandemie au lăsat însă urme adânci, iar hotelierii le resimt cel mai puternic. Potrivit unui raport al asociaţiei naţionale italiene din domeniu, gradul de ocupare a locurilor de cazare în Peninsulă a scăzut cu aproape 70% în perioada ianuarie-iunie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News