Această rețetă se face de generații întregi, gustul fiind unul delicios care te trimite cu gândul la copilărie. Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, având denumiri diferite în funcție de regiunea în care se pregătesc.
Citește și Turte din cartofi, pe placul tuturor. Cel mai bun mic dejun rapid pentru toată familia!
Practic turtele sunt niște pâini mici și pufoase, în Oltenia fiind numite cocoace, în timp ce în alte zone poartă denumirea de scovergi. Așadar, turtele acestea simple și pufoase reprezintă o tradiție păstrată din moși-strămoși.
Citește și: Turte cu usturoi într-un stil absolut unic (VIDEO)
Turte, o rețetă simplă de post de făcut la tigaie
Totodată, turtele pregătite în zona Ardealului se fac din aluat foarte subțire și pot fi umplute cu varză, cozi de ceapă verde, cartofi cu ceapă sau chiar cu magiun.
Ingrediente necesare pentru turte:
550 grame de făină albă de calitate superioară
25 grame de drojdie proaspătă sau aproximativ 7 grame din cea uscată
10 grame de sare
1 linguriță rasă de zahăr
50 ml de ulei de floarea soarelui
400 ml de apă caldă.
Vezi și: Clătite pufoase - rețeta simplă. Rezultat garantat chiar și pentru cei mai neîndemânatici
Mod de preparare turte. Pașii de care trebuie să ții cont
Toate ingredientele solide se amestecă într-un castron, așadar fără ulei. Se frământă totul până se formează un aluat moale, aproximativ 5 minute
Sfat: Se toarnă inițial doar 350 ml de apă caldă. Dacă făina mai cere apă, atunci se mai adaugă și restul de 50 de ml
La final se adaugă uleiul și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute
Aluatul se strânge sub forma unei bile și se lasă la dospit. Castronul trebuie să fie acoperit cu un prosop curat și lăsat la caldAluatul trebuie să-și dubleze volumul, să fie moale și să facă bășicuțe
Compoziția obținută se împarte în patru părți egale a câteva 250 de grame fiecare
Fiecare bilă de aluat se frământă și se întinde cu palma sau cu ajutorul unui sucitor
Turtele crude se acoperă cu folie de plastic până când se prăjesc
Turtele se pot prăji în tigaie sau în ceaun
Pont: fundul tigăii trebuie să fie presărat cu puțină sare, iar focul să fie dat la minim
Tigaia se acoperă cu un capac
Turtele se lasă la copt circa 10 minute pe fiecare parte sau până când aluatul începe să se umfle și să se rumenească
Turtele sunt gata! Spor la treabă!
Sursa: fanatik.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News