Turul doi înapoi?! Se anulează alegerile?! Curtea de Apel Ploiești, decizie ȘOC

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
FREEPIK
FREEPIK

Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, joi, anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Avocatul Toni Neacșu a explicat implicațiile hotărârii Curții de Apel Ploiești și a punctat diferențele dintre anularea și suspendarea Hotărârii CCR: „Hotărârea Curţii de Apel Ploiești nu este definitivă în ce privește anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziția privind suspendarea efectelor acesteia este executorie. Legea prevede că într-o astfel de situație niciun efect al actului administrativ suspendat nu se mai poate produce pe viitor”, a scris acesta pe pagina lui de Facebook.

Avocatul a detaliat și structurarea Hotărârii CCR nr. 32/2024, care include două puncte distincte: anularea procesului electoral deja desfășurat și organizarea unui nou proces electoral.

„În ce privește anularea alegerilor, nu ai ce suspenda pentru că efectele s-au produs și încheiat, dar în ce privește reluarea în totalitate a procesului electoral, da. Astfel fiind, în acest moment se va pune în discuție suspendarea organizării alegerilor actuale exact în stadiul în care sunt și se va invoca faptul că BEC nu mai poate derula acte care țin de desfășurarea actualelor alegeri”, potrivit avocatului.

Totuși, avocatul atrage atenția asupra unei lacune: nu a fost cerută și suspendarea actelor normative subsecvente, respectiv hotărârile de Guvern care stabilesc data alegerilor și calendarul activităților.

 

În ceea ce privește termenul de recurs, acesta este de 5 zile și se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie avocatul. Cu toate acestea, el consideră că, din rațiuni procedurale și de volum de activitate, o soluționare în regim de urgență nu poate fi așteptată decât „probabil în vreo săptămână, iar asta în regimul cel mai urgent”.

 

 

Judecătorul Cristi Danileț a comentat decizia recentă a unei instanțe din România care a anulat o hotărâre a Curții Constituționale.

„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie CCR. Dacă se decide altfel, e o aberație judiciară”, a scris Danileț pe Facebook.

El atrage atenția că:

judecătorul care a pronunțat o astfel de soluție ar putea fi anchetat disciplinar;

decizia va fi corectată de Înalta Curte de Casație și Justiție;

 

INM ar trebui să organizeze sesiuni speciale de formare în drept administrativ și constituțional.

 

Hotărârea instanței:

„Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel