Ucraina a atacat pentru prima dată Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune. Moscova amenință cu un răspuns "adecvat"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Rachete cu rază lungă de acțiune (Foto ilustrativ. Sursa: Wikipedia)
Rachete cu rază lungă de acțiune (Foto ilustrativ. Sursa: Wikipedia)

Armata ucraineană a trecut din nou de "linia roșie a Kremlinului" trăgând cu rachete americane ATACMS în interiorul teritoriului rus. Atacul a avut loc marți și a vizat un arsenal militar din regiunea Bryansk, la granița cu Ucraina. Acest lucru a fost confirmat de Ministerul rus al Apărării, care susține că cinci dintre aceste rachete au fost interceptate.

Armata ucraineană a atacat pentru prima dată marţi dimineaţă un obiectiv militar situat pe teritoriul Federaţiei Ruse cu rachete americane ATACMS, au declarat surse militare ucrainene pentru un ziar digital din Kiev, RBK, informează EFE.

"Într-adevăr, pentru prima dată am folosit rachete balistice ATACMS pentru a lovi teritoriul rus", au afirmat sursele citate, adăugând că ţinta, o infrastructură militară situată în oraşul Karacev, în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost lovită cu succes.

Anterior, Statul Major ucrainean anunţase, fără a oferi detalii despre armele folosite, despre un atac reuşit împotriva unui arsenal al armatei ruse situat în regiunea Briansk.

Atacul are loc la scurt timp după ce mai multe mass-media americane au relatat că Washingtonul a permis Ucrainei să-i folosească rachetele ATACMS împotriva ţintelor militare din interiorul Rusiei.

Aceste instituţii de presă au subliniat că SUA au dat Kievului undă verde să atace doar ţinte situate în regiunea Kursk, parţial ocupată de forţele ucrainene şi unde Rusia a desfăşurat soldaţi nord-coreeni pentru a-şi întări trupele în efortul său de a-i expulza pe ucraineni.

Regiunea rusă Briansk, unde se află infrastructura atacată marţi dimineaţă de Ucraina, se află la nord de Kursk.

Potrivit lui Andrii Kovalenko, unul dintre membrii Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate al Ucrainei, arsenalul atacat din Briansk adăposteşte muniţie de artilerie, bombe ghidate, obuze antiaeriene şi rachete.

Kievul cere de luni de zile să i se permită să atace cu rachete occidentale ţinte militare situate pe teritoriul Rusiei.

Partenerii săi occidentali i-au refuzat până acum această cerere de teama reacţiei Rusiei, care a declarat că va considera că orice lovitură cu rachete occidentale asupra teritoriului său echivalează cu intrarea NATO în război.

Lavrov: Loviturile cu rachete americane în Rusia marchează o "nouă fază" în conflictul din Ucraina

 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ameninţat marţi cu un răspuns "adecvat" la tirurile ucrainene cu rachete americane ATACMS împotriva Rusiei, denunţând implicarea SUA în aceste lovituri şi calificând-o drept o "nouă fază" în desfăşurarea conflictului în Ucraina, relatează AFP.

Potrivit Rusiei, forţele ucrainene au atacat în cursul nopţii de luni spre marţi teritoriul său cu astfel de rachete cu rază lungă de acţiune, la câteva zile după ce Washingtonul a autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu acest tip de armament, ceea ce Moscova prezentase ca fiind o linie roşie.

"Dacă rachete cu rază lungă de acţiune sunt utilizate dinspre Ucraina spre teritoriul rus, aceasta înseamnă că ele sunt operate de experţi militari americani. Vom considera aceasta drept o nouă fază în războiul Occidentului împotriva Rusiei şi vom reacţiona în consecinţă", a declarat Serghei Lavrov în faţa presei la Rio de Janeiro, după summitul G20.

El a afirmat că rachetele ATACMS nu pot fi lansate de ucraineni "fără ajutorul unor experţi şi instructori americani" care furnizează în special "date din satelit, programare şi ţintire".

Lavrov a adăugat că utilizarea ATACMS pentru a lovi teritoriul rus este un "semnal" potrivit căruia Ucraina şi ţările occidentale "vor escaladarea".

"Este imposibil de utilizat aceste rachete de înaltă tehnologie fără americani", a insistat el.

Lavrov a mai recomandat Occidentului să "citească în întregime" noua doctrină nucleară rusă, care extinde posibilitatea Moscovei de a recurge la arma nucleară în caz de atac "masiv" de către o ţară non-nucleară, dar susţinută de o putere nucleară, într-o referire clară la Ucraina şi SUA.

În septembrie, Vladimir Putin avertizase că dacă Ucraina loveşte în adâncime teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune occidentale, aceasta va însemna că "ţările NATO sunt în război împotriva Rusiei", aminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel