Ucraina a atacat Rusia cu peste 150 de drone. Zeci de incendii provocate, inclusiv la o rafinărie din Moscova

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: X
Foto: X

Ucraina a lansat valuri de atacuri cu drone vizând centrale electrice şi o rafinărie din regiunile Moscova şi Tver, declanşând incendii, în timp ce zeci de drone au fost distruse în alte zone ale ţării, au anunţat duminică oficiali ruşi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Fragmente de drone au declanşat incendii la Rafinăria Moscovei şi la centrala electrică de la Konakovo, în regiunea Tver, unul dintre cei mai mari producători de energie din centrul Rusiei, au declarat oficiali şi media locale.

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat pe Telegram că unităţile sale de apărare aeriană au distrus 158 de drone lansate de Ucraina în cursul nopţii, între care nouă asupra Moscovei şi a regiunii sale.

Primarul Moscovei Serghei Sobianin a declarat că mai multe drone au vizat rafinăria Moscovei şi un incendiu a fost stins "într-o sală tehnică separată".

Agenţia de ştiri TASS a relatat, citând oficiali ai pompierilor, că incendiului i-a fost atribuit cel mai ridicat grad de complexitate, ceea ce ar putea presupune unităţi suplimentare.

Rafinăria din sud-estul capitalei ruse este în proprietatea Gazprom Neft, ramura petrolieră a Gazprom.

Canalul de ştiri pe Telegram "Baza", care este apropiat de serviciile de securitate ruse, a declarat că lângă centrala electrică de la Konakovo au fost auzite explozii puternice.

Guvernatorul Igor Rudenia a declarat că în oraşul Konakovo s-a declanşat un incendiu, dar furnizarea electricităţii şi a gazului nu au fost întrerupte. El nu a precizat ce a ars în incendiu.

Ucraina a încercat să lovească şi centrala electrică Kaşira din regiunea Moscovei cu trei drone, a declarat Mihail Şuvalov, şeful districtului Kaşira, pe Telegram. El a spus că atacul nu a provocat pagube sau victime, iar furnizarea electricităţii nu a fost întreruptă.

Ministerul Apărării a anunţat că 46 de drone au fost distruse deasupra regiunii transfrontaliere Kursk, 34 deasupra Briansk, 28 deasupra Voronej şi 14 deasupra Belgorod. Alte câteva zeci de drone au fost doborâte deasupra regiunilor Kaluga, Lipeţk sau Riazan, a mai precizat ministerul.

Nu s-au raportat răniţi în urma atacurilor, potrivit informaţiilor preliminare. Rusia dezvăluie însă rareori întreaga amploare a pagubelor produse de atacurile aeriene ucrainene, notează Reuters.

Rusia atacase cu o noapte înainte

 

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 52 de drone lansate de Rusia în timpul unor atacuri în cursul nopţii asupra a opt regiuni din Ucraina, au anunţat sâmbătă forţele aeriene, conform Reuters.

Într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram, forţele aeriene au precizat că 25 de drone Shahed au căzut singure şi alte trei au zburat spre Rusia şi Belarus. Nu au existat relatări despre persoane rănite în atacuri sau despre pagube majore.

Ucraina foloseşte războiul electronic, precum şi grupuri mobile de vânătoare şi apărarea aeriană pentru a respinge atacurile frecvente cu drone şi rachete ruseşti.

Alertele aeriene au sunat de mai multe ori în cursul atacurilor cu drone din timpul nopţii, mulţi oameni grăbindu-se spre adăposturi.

În capitala Kiev, unde alertele au durat aproximativ patru ore, a fost al patrulea atac cu drone din această săptămână, au declarat oficialii. Toate dronele care vizau oraşul au fost doborâte şi nu au fost raportate pagube majore, au precizat oficiali ai oraşului Kiev.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât, de asemenea, drone ruseşti în regiunile Poltava, Cerkasî, Kirovohrad şi Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, în regiunile Cernigov şi Sumî din nord şi în regiunea Mîkolaiiv (Nikolaev) din sud.

Oficiali din regiunea Cerkasî au declarat că resturi de drone au avariat mai multe locuinţe private.

Forţele ruse au lansat, de asemenea, cinci rachete în timpul atacului, au mai transmis forţele aeriene ucrainene, dar nu au oferit alte detalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel