Comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Dmytro Lubinets, a făcut această dezvăluire înfiorătoare astăzi, în timpul unui briefing de presă pentru presa ucraineană, potrivit Pravda.
'Am văzut fundul sacului în Kherson. Într-una dintre camerele de tortură, am descoperit o celulă separată în care erau ținuți copii. Ocupanții înșiși o numeau ''celula copiilor'''.
Descoperirea întunecată vine în contextul în care o echipă internațională de consilieri juridici a vizitat Kherson pentru a începe să adune dovezi privind presupusele crime sexuale comise de forțele rusești, ca parte a unei investigații la scară largă.
Ocupanții au restricționat dramatic furnizarea de apă și hrană prizonierilor lor minori
Unii locuitori care au rămas în timpul ocupației au descris faptul că au fost reținuți și torturați, repetând acuzațiile făcute de ucraineni pe teritoriul care a fost recucerit de forțele locale în ultimele luni.
Vorbind despre celulele despre care se crede că ar fi deținut copii pentru tortură în Kherson, Lubinets a afirmat că ocupanții au restricționat dramatic furnizarea de apă și hrană prizonierilor lor minori și le-au spus că părinții lor i-au abandonat.
Un băiat în vârstă de 14 ani a fost capturat și ținut în celule pentru că a făcut o fotografie cu echipament rusesc stricat, a declarat comisarul pentru drepturile omului.
Camerele de tortură au fost deja descoperite de autoritățile ucrainene în diverse locații deținute anterior de invadatori.
'Am văzut personal două camere de tortură situate una vizavi de cealaltă în Balaklia [regiunea Harkov]. Un tip a stat acolo timp de 90 de zile. El a spus că a fost torturat: l-au tăiat cu un cuțit, au încălzit metalul și i-au ars o parte din corp, de mai multe ori a fost scos pentru a fi împușcat și au tras peste cap', a spus Lubineț.
Cabinetul juridic internațional încearcă să recupereze dovezi împotriva rușilor
Între timp, cabinetul juridic internațional 'Global Rights Compliance', cu sediul la Haga, se află la fața locului în Kherson pentru a recupera dovezi de violență sexuală.
Eforturile lor fac parte dintr-un efort internațional mai amplu de sprijinire a autorităților ucrainene copleșite, care încearcă să îi tragă la răspundere pe ruși pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului, care durează acum aproape 10 luni.
Acuzațiile de viol și alte abuzuri în întreaga țară au apărut la scurt timp după ce tancurile rusești au trecut granița ucraineană la 24 februarie.
Moscova, care afirmă că desfășoară o "operațiune militară specială" în Ucraina, a negat că a comis crime de război sau că a vizat civili, iar Kremlinul neagă acuzațiile de violență sexuală din partea armatei ruse în Ucraina.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat la 9 decembrie că un raport al ONU privind drepturile omului referitor la atacurile rusești asupra civililor se bazează pe 'zvonuri și bârfe', iar Moscova a acuzat forțele ucrainene de represalii brutale împotriva civililor care au cooperat cu forțele rusești.
Mărimea sarcinii procuraturii ucrainene este descurajantă, în condițiile în care numărul presupuselor crime internaționale se ridică la zeci de mii și în condițiile în care războiul din estul și sudul țării face ca munca deja complexă să fie mai dificilă și mai periculoasă., conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News