Ucraina. 20 Mai, ultima dată utilă pentru semănat în nordul Ucrainei. Cum va fi afectat comerțul de export

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ucraina. 20 Mai, ultima dată utilă pentru semănat în nordul Ucrainei. Cum va fi afectat comerțul de export
Ucraina. 20 Mai, ultima dată utilă pentru semănat în nordul Ucrainei. Cum va fi afectat comerțul de export

New AG International a stat de vorbă cu mai mulți participanți din sectorul agroalimentar din Ucraina, inclusiv cu un consilier al ministrului Politicii Agricole și Alimentației, pentru a afla cum a afectat invazia militarilor ruși sectorul agricol al țării, disponibilitatea inputurilor și ce înseamnă acest lucru pentru sezonul de primăvară și pentru comerțul de export foarte important.

Au existat povești despre sprijinul acordat de agribusiness pentru armata ucraineană. Nu doar prin furnizarea de alimente și combustibil, o companie a afirmat că a furnizat dronele sale armatei, conform Agricultura.it.

"Nu vorbim despre productivitate, ci despre supraviețuire", a declarat Alex Lissitsa, CEO al IMC, una dintre marile companii agroalimentare ucrainene și membru al consiliului de administrație al Clubului ucrainean de agribusiness (UCAB).

Având terenuri în regiunile Cernihiv și Sumy, compania sa a avut o parte din terenuri ocupate de forțele rusești. Până la sfârșitul lunii martie, teritoriul a revenit în mâinile ucrainenilor, dar el s-a grăbit să precizeze că acest lucru nu înseamnă că este sigur pentru agricultură. În unele regiuni ocupate anterior, există mine pe câmpuri, precum și de-a lungul drumurilor.

 

30% din terenurile agricole sunt în prezent ocupate, nesigure sau nu pot fi cultivate

 

Agribusiness Lissitsa plănuiește să însămânțeze aproximativ 70.000 de hectare (ha). El a declarat că ultima dată de semănat în nordul Ucrainei este 20 mai. O altă sursă a declarat că tancurile au îngreunat, de asemenea, cultivarea pe unele câmpuri.

Estimările privind suprafața de teren arabil pierdută variază și vor continua să varieze pe măsură ce situația evoluează. O sursă a estimat că 30% din terenurile agricole sunt în prezent ocupate, nesigure sau nu pot fi cultivate.

"Din banca noastră, în acest moment nu există acces la o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare - studiile agricole au fost anulate", a declarat Inter, o companie agroalimentară cu 30.000 de hectare, într-o notă pentru New AG International ( NAI).

Un alt proprietar de fermă care a vorbit cu NAI a declarat că a pierdut o treime din terenul său, adică aproximativ 1.000 de hectare. Acest teren era încă ocupat la momentul redactării acestui articol.

 

Sprijin guvernamental

 

Pentru a-i ajuta pe fermieri, guvernul a acordat băncilor din țară 9,3 miliarde de grivne (308 milioane de dolari) pentru a le acorda împrumuturi agricultorilor, a declarat pentru NAI Markiyan Dmytrasevych, consilier al ministrului pentru politica agricolă și alimentație din țară, Markiyan Dmytrasevych, Ucraina .

Împrumuturile au o rată a dobânzii de zero la sută și sunt garantate în proporție de 80 la sută de guvern. "Dar avem încă o problemă cu fermele mici, cele în jur de 10-30 de hectare. De multe ori, acestea nu sunt înregistrate, lucrează cu numerar și fără conturi, iar acest lucru este o problemă pentru băncile noastre să le împrumute bani", a explicat Dmytrasevych.

"Acesta este motivul pentru care am cerut Comisiei Europene subvenții directe în numerar - 200 de euro pe hectar - pentru ca micii fermieri să poată cumpăra semințe și îngrășăminte. Aceasta este cea mai bună modalitate de a-i sprijini pe acești mici fermieri ".

O decizie privind subvențiile în numerar este încă în așteptare. Mai imediat, Dmytrasevych a declarat că Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) își pune în aplicare programul prin furnizarea de semințe direct acestor fermieri mici și mijlocii.

În planul său de răspuns rapid (RRP), FAO spune că are nevoie de 115,4 milioane de dolari, majorându-și cererea inițială cu 50 de milioane de dolari, pentru a sprijini 376.660 de familii (979.320 de persoane) din Ucraina până în perioada martie-decembrie. 2022. Sprijinul include semințe de legume și culturi. "FAO intenționează să utilizeze transferurile de bani multifuncționale (MPC) împreună cu alte tipuri de asistență, sau singure, ca parte a răspunsului său", se arată în documentul RRP. FAO a furnizat semințe fermierilor din estul Ucrainei în 2017.

 

Estimări privind însămânțările de primăvară

 

UCAB a estimat că 70% din suprafața normală de primăvară, adică 14 milioane de hectare, va fi însămânțată în 2022, potrivit unei prezentări a UCAB din 7 aprilie.

Dmytrasevych a fost de acord cu cifra de 70% din însămânțările normale de primăvară și a declarat că, în general, ministerul se așteaptă să culeagă aproximativ 50% din producția de anul trecut, care a fost de aproximativ 100 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase.

UCAB a precizat că cele mai mari pierderi de teren au avut loc în nord-estul, estul și sudul țării. Un respondent a estimat că plantarea în oblastul sudic, sau regiunea Kherson, va fi de aproximativ 50 la sută din suprafața obișnuită.

Potrivit UCAB, fermierii plănuiesc să semene mai puțin porumb și mai multă soia și floarea-soarelui.

Porumbul a fost unul dintre principalele exporturi în creștere pentru Ucraina în ultimele decenii, cu aproximativ 33 de milioane de tone. Fără capacitatea de a exporta, există un factor de descurajare pentru a planta și a cheltui resurse pentru această cultură.

 

Pagube aduse infrastructurii

 

Estimările privind pierderile de teren sunt doar punctul de plecare. Au existat rapoarte din partea respondenților cu privire la distrugerea echipamentelor agricole, a clădirilor, a silozurilor de depozitare și chiar la furtul de vehicule agricole.

Un respondent a afirmat că un Land Cruiser 200 a fost furat de pe terenul său și că l-a localizat cu ajutorul GPS-ului în Belarus.

Există, de asemenea, rapoarte privind pierderea de animale. Un respondent a declarat că a pierdut 300 de capete de vite în prima lună de război din cauza lipsei de furaje. Producția de ouă este deja amenințată în această țară. Unul dintre cei mai importanți producători din țară, Avangardco, a suferit pierderi și până la trei milioane de găini sunt în pericol, potrivit companiei-mamă UkrLandFarming.

În ceea ce privește infrastructura fabricilor de îngrășăminte, se crede că unele fabrici de azot sunt în funcțiune. Se pare că Cherkasy Azot, parte a Ostchem Holding, încă produce. Această uzină este cel mai mare producător de nitrat de amoniu din Ucraina. Un respondent a declarat că, din cauza lipsei de combustibil, în unele regiuni, inputurile, cum ar fi îngrășămintele, sunt disponibile doar prin recoltare.

Conducta de amoniac care transportă amoniac de pe teritoriul rusesc nu a fost avariată până în prezent, potrivit unei persoane intervievate. Acesta a considerat că, probabil, nu avea sens să fie distrusă, nu numai pentru că duce amoniacul de la fabrica de îngrășăminte rusească din Togliatti, dar nici nu poate fi exportată din Odesa, unde se termină conducta.

 

Probleme de depășit

 

În urma discuțiilor au reieșit o serie de probleme fundamentale care trebuiau depășite.

Din punctul de vedere al inputurilor, fermierii încearcă să reducă numărul de aplicații de îngrășăminte din cauza disponibilității limitate și a prețurilor în creștere. UCAB estimează că disponibilitatea îngrășămintelor este de 80%.

Unul dintre respondenți a planificat să facă doar două fertilizări pentru cerealele sale. Aceștia semănaseră 600 de hectare.

Un alt respondent a declarat că a cumpărat volume suplimentare de îngrășăminte la sfârșitul anului trecut, ca măsură de precauție. Afacerea sa cultivă 2.000 de hectare în regiunea Kiev, în principal soia și rapiță.

Un alt cultivator a declarat că va reduce utilizarea îngrășămintelor cu 30-40%. În trecut, multe dintre îngrășămintele lor proveneau din Belarus, a spus el.

Semințele par a fi unul dintre inputurile cel mai puțin întrerupte. Deși UCAB a stabilit disponibilitatea la 75%, liderii din industria agricolă care au vorbit cu NAI au considerat că nivelurile de aprovizionare sunt suficiente. Unul dintre respondenți a explicat că există producție de semințe în Ucraina, astfel încât există mai puțină dependență de importuri decât de pesticide. Disponibilitatea pesticidelor este stabilită la 60% de către UCAB pentru campania de însămânțare de primăvară.

Cea mai frecvent citată problemă a fost combustibilul. Disponibilitatea poate depinde de locație, iar prețurile au crescut cu 30 % în unele zone, potrivit unui respondent. Unele ferme din nordul țării și-au dat combustibilul armatei ucrainene în primele zile ale ocupației.

Combustibilul pentru sezonul de plantare reprezintă o preocupare, estimată la 40 la sută de către UCAB, iar un respondent a fost chiar mai îngrijorat de situația din timpul recoltei.

Rezervoarele de depozitare a combustibilului au fost lovite de atacuri cu rachete. Un respondent a considerat că majoritatea instalațiilor de depozitare a combustibilului de-a lungul graniței cu Belarus au fost lovite de rachete.

O idee explorată pentru a depăși o penurie persistentă de combustibil este transformarea unei părți din uleiul de rapiță în biocombustibil.

 

Fermierii

 

În primele etape ale invaziei, unii lucrători agricoli au fost înrolați în armata ucraineană. Potrivit unui intervievat, au avut loc negocieri între guvern și diverse companii mari și s-a ajuns la un consens cu privire la necesitatea unui anumit nivel de lucrători agricoli pentru a cultiva alimentele necesare populației și armatei.

Dmytrasevych a declarat că au 200.000 de lucrători în ferme și a fost încrezător că acest lucru va fi suficient, având în vedere suprafața mai mică lucrată. În mod normal, în jur de 500.000 de lucrători ar fi angajați, a spus el. Numărul mai mare de lucrători în agricultură este mult mai mare: aproximativ 17%, potrivit Consiliului Național de Investiții al Ucrainei, ceea ce corespunde la aproximativ 7,5 milioane din populația Ucrainei de 44 de milioane de locuitori înainte de conflict.

Pe lângă lucrătorii din fermele reale, există și angajați care lucrează între diferitele inputuri.

BTU-Center, unul dintre principalii producători de biofertilizatori și produse de remediere a solului din Ucraina, cu un personal total de aproximativ 500 de angajați, a declarat pentru NAI că și-a închis biroul din Kiev. "Pentru acele persoane care au avut nevoie de evacuare, BTU-Center a oferit locuințe gratuite în regiunea Vinnytsia. BTU-Center încearcă să salveze locurile de muncă și să sprijine financiar membrii echipei care au fost afectați în mod special de lupte. La sfârșitul lunii aprilie, 90 la sută din personal este relativ în siguranță", a declarat compania.

De asemenea, în unele regiuni există stare de asediu. Inter a declarat că în regiunea Cernihiv "nu se poate lucra 24 de ore pe zi, ceea ce înseamnă că perioada de însămânțare va fi amânată". Un alt intervievat a spus că, de obicei, în perioada de însămânțare, fermele funcționează non-stop și lucrează toată noaptea.

 

Finanțarea și prețurile interne

 

Creditul agricol este o problemă majoră, în special pentru fermele mai mici, după cum s-a indicat mai sus. Un respondent a declarat că încă mai are datorii de plătit la o fermă care acum este ocupată.

Băncile sunt reticente în a acorda împrumuturi fermierilor. "Nu există asigurări în caz de război", a observat un respondent. Dar împrumuturile nu au fost încă rambursate.

Economia pentru ferme este deosebit de dificilă, deoarece prețurile interne ale unor culturi, cum ar fi soia, au scăzut. Cu toate acestea, făina de soia a crescut de fapt, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru producătorii de lactate care o folosesc ca hrană pentru animale.

După cum a explicat un fermier din sectorul produselor lactate în cadrul unui seminar web al UCAB din 21 aprilie, prețul făinii de soia a crescut, dar prețul pe care îl primesc pentru lapte a scăzut. Astfel, în timp ce prețurile produselor lor scădeau, costurile de producție creșteau.

Prețul porumbului intern a scăzut cu 40%. Fermierii nu pot exporta cu ușurință, așa că surplusul cântărește asupra prețurilor. Un respondent a declarat că va încerca să își vândă acțiunile către utilizatorii finali de purificare a aerului sau să le păstreze și să le vândă anul viitor.

Unii furnizori de inputuri și-au menținut prețurile. "BTU-Center nu a modificat prețurile produselor sale pentru a sprijini efectiv producătorii agricoli. Metodele de plată sunt cel mult flexibile. Pentru agrarienii care au avut cel mai mult de suferit, BTU-Center a pus la dispoziție produse ecologice gratuite", a precizat BTU-Center.

Prețurile scăzute de pe piața internă fac și mai acută nevoia de a exporta, dar există mai multe obstacole.

 

Opțiuni de export

 

Primul obstacol constă în faptul că principalele rute de export pentru producția agricolă ucraineană trec prin trei porturi din Marea Neagră: Odesa, Mykolayiv și Mariupol. În prezent, nu există exporturi din aceste porturi și sunt blocate.

O altă problemă fundamentală este faptul că există încă volume mari de stocuri de exportat, chiar înainte de recoltarea noii culturi. Estimările privind stocurile sunt de 15-17 milioane de tone, iar UCAB estimează chiar mai mult, la 20 de milioane de tone de cereale care mai trebuie exportate.

În mod normal, Ucraina ar exporta șase până la șapte milioane de tone de grâu și semințe oleaginoase pe lună. Așadar, chiar și în condiții normale, ar fi nevoie de mai multe luni pentru ca volumul actual de depozitare să se elibereze.

Un respondent care cultivă canola era preocupat de depozitare, spunând că este dificil de depozitat, cu o umiditate care trebuie controlată sub 10%.

 

Opțiunea căii ferate

 

Exportul pe calea ferată nu este atât de ușor pe cât pare la prima vedere. Potrivit unui respondent, aproximativ 200 000 de tone au fost exportate pe calea ferată în martie 2022.

Exporturile pe calea ferată ar putea fi extinse de la 600.000 de tone la un milion de tone, dar, după cum notează UCAB, în acest ritm, ar fi nevoie de 18-24 de luni pentru a elimina stocurile actuale, și asta înainte de a se adăuga noi culturi.

"Sincer, este un dezastru", a declarat o persoană intervievată la NAI. Nu numai pentru că ar putea duce la neplata împrumuturilor bancare de către companiile ucrainene, dar și pentru țările care se bazează pe importul de cereale și semințe oleaginoase ucrainene, a explicat el.

În timp ce discuta despre modul de extindere a comerțului nemarfaristic, un respondent a spus că se analizează transportul rutier de mărfuri în Polonia și în statele baltice.

Problema fizică critică este reprezentată de ecartamentele diferite ale căilor ferate din Ucraina către alte țări europene. Orice export trebuie reîncărcat la frontieră.

Un respondent a declarat că, atunci când lucra ca și consultant la Ministerul Agriculturii și Alimentației, a existat o propunere de a construi un nod feroviar în Polonia pentru reîncărcarea rapidă, care să fie apoi relocalizat în Germania și Țările de Jos. Dar nu a trecut niciodată de planșa de desen.

Dar acest lucru s-ar putea schimba: se purtau discuții pentru a exporta din porturile baltice. O opțiune este portul lituanian Klaipeda. Acest port a pierdut volume de potasă belarusă înainte de invazia rusă, din cauza sancțiunilor impuse de SUA asupra Belarusului din decembrie 2021. Cu toate acestea, transportul de cereale pe calea ferată din Ucraina în Polonia în Lituania ar implica două schimbări din cauza ecartamentului diferit: lat în Ucraina, mai îngust în Polonia, din nou lat în Lituania.

"Vom crește exporturile", spune Dmytrasevych. "Dacă exportăm cinci milioane de tone pe lună din porturile de la Marea Neagră, pe calea ferată, în cea mai bună situație, putem ajunge la 1,5 milioane de tone pe lună."

O altă problemă este nevoia de controale fitosanitare la granița cu Polonia. Există un plan de creștere a numărului de inspectori la granița poloneză.

Printre alte opțiuni se numără și rampa de cereale de la Izmail, un port pe Dunăre din regiunea Odesa. În acest moment, potrivit lui Dmytrasevych, nu este posibil să se ia o barjă în portul românesc Constanza. Nu numai că se pare că Constanța este plină de cereale, dar volumul recoltei României va sosi în lunile următoare. O măsură temporară ar putea fi depozitarea cerealelor pe nave.

 

Ce se va întâmpla în viitor

 

Atunci când discutăm despre viitor cu respondenții, multe depind de tipul de companie și de circumstanțe.

Un respondent deține o fermă de 3.500 de hectare în regiunea Vinnytsa. El a simțit că se află într-o poziție mai bună, fiind mai puțin dependent de inputuri, deși s-a grăbit să sublinieze că semănatul direct reprezintă mai puțin de un procent din agricultura din Ucraina.

Pentru moment, balanța de consum poate susține populația și efortul de război. Un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii, vorbind în timpul webinarului UCAB din 21 aprilie, a declarat că consumul este mai mic din cauza numărului de persoane strămutate de război și care s-au mutat în alte țări. Din cele 100 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, aproximativ 20 de milioane de tone sunt în general necesare pentru consumul intern.

La prima vedere, producția ar putea scădea cu o oarecare marjă pentru a acoperi consumul intern, dar acest lucru ar ignora doi factori cheie: venituri reduse, atât pentru agricultori, cât și pentru guvern, și lipsa de aprovizionare a cumpărătorilor obișnuiți din străinătate. cumpărători. Cumpărătorii de cereale din țările nord-africane reprezintă unul dintre motivele pentru care nivelurile de productivitate se mențin aproape de normalitate.

Incertitudinea a abundat de la 24 februarie, când tancurile rusești au trecut granița. Singura certitudine este că pentru fermierii ucraineni urmează mai multe bătălii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel