Publicitate
Ucraina a anunțat luni că au ajuns la un acord de principiu cu un grup de creditori pentru restructurarea unor obligațiuni internaționale în valoare de 20 de miliarde de dolari, informează Reuters.
Anunțul vine cu doar o săptămână înainte de expirarea unui acord de suspendare a plății datoriilor pe doi ani, încheiat în 2022, și marchează prima dată când o țară demarează o restructurare a datoriilor în timpul unui război.
"După luni de discuții și eforturi cu deținătorii privați de obligațiuni, Fondul Monetar Internațional și partenerii bilaterali, am ajuns la un acord de principiu cu comitetul ad-hoc al creditorilor pentru o restructurare semnificativă a datoriei noastre publice externe," a declarat ministrul ucrainean al Finanțelor, Serhi Marcenko, într-un comunicat de presă.
Acesta a subliniat că acest pas este crucial pentru a asigura stabilitatea bugetară a Ucrainei și pentru a continua finanțarea apărării țării.
Comitetul ad-hoc al creditorilor, care deține 22% din obligațiunile suverane ale Ucrainei, a descris acordul ca fiind "rapid și constructiv."
Propunerea include o reducere de 37% a valorii obligațiunilor internaționale ale Ucrainei, ceea ce va permite economisirea a 11,4 miliarde de dolari în următorii trei ani, în cadrul actualului program cu FMI.
Ucraina, datorii uriașe
Deși valoarea contabilă a obligațiunilor este de 19,7 miliarde de dolari, Ucraina datorează aproximativ 23 de miliarde de dolari, inclusiv dobânzile. Conform acordului, plățile către deținătorii de obligațiuni vor fi mai mici de 200 de milioane de dolari până la sfârșitul anului 2025.
Deținătorii de obligațiuni vor vota asupra propunerii în săptămânile următoare. Dacă un număr suficient de creditori va fi de acord, Guvernul de la Kiev va emite noi obligațiuni.
Acesta va fi al doilea acord de restructurare pentru Ucraina în mai puțin de un deceniu. În 2015, Ucraina și-a restructurat datoriile după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News