Ucraina și Rusia elaborează un plan de neutralitate în 15 puncte pentru a pune capăt războiului (Financial Times)

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Financial Times dezvăluie "progrese" în discuțiile dintre Rusia și Ucraina privind „planul de pace“. Ucraina își va păstra trupele, dar va fi obligată să stea în afara alianțelor militare, se arată în documentul citat de Financial Times.

Ucraina și Rusia au afirmat, miercuri, că au înregistrat progrese semnificative în negocierile pentru soluționarea conflictului, Moscova afirmând că există "speranța de a ajunge la un compromis" la trei săptămâni de la invazia președintelui Vladimir Putin.

Financial Times scrie despre discuțiile dintre Rusia și Ucraina cu privire la un "plan de pace" în 15 puncte, care prevede retragerea trupelor și încetarea focului dacă Kievul declară "neutralitate" și este de acord cu unele restricții în cadrul forțelor armate.

 

Ucraina și Rusia elaborează un plan de neutralitate pentru a pune capăt războiului

 

Potrivit celor trei interlocutori implicați în discuții, acestea includ respingerea aderării la NATO, precum și promisiunea de a nu amplasa baze militare străine ale SUA, Marii Britanii și Turciei pe teritoriul ucrainean.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că "formulări absolut specifice" erau "aproape de a fi convenite" în negocierile cu Ucraina, inclusiv garanții de securitate pentru Moscova și neutralitate pentru Kiev. Kremlinul a declarat că sunt în discuție opțiuni pentru Ucraina după modelul Austriei și Suediei.

Evaluarea lui Lavrov este cea mai optimistă făcută până acum de o înaltă personalitate rusă și a venit după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că discuțiile cu Moscova, pentru a pune capăt războiului, încep să "sune mai realist".

Oficialii ucraineni rămân sceptici cu privire la intențiile lui Putin, considerând că Moscova nu face decât să tragă de timp, pentru a-și regrupa forțele și a relua ofensiva.

Mihailo Podolyak, unul dintre negociatorii ucraineni, a declarat într-un comentariu pentru publicație că orice acord ar include faptul că "trupele rusești vor părăsi în orice caz teritoriul Ucrainei" pe care l-au ocupat de la începutul invaziei, la 24 februarie, și anume zonele sudice de-a lungul Mării Azov și Mării Negre și teritoriul de la est și nord de Kiev.

 

Rusia insistă asupra recunoașterii de către Ucraina a anexării Crimeei și a "independenței" "guvernelor" ORDLO

 

Cei doi interlocutori au răspuns, de asemenea, că acordurile includ o prevedere, care să consacre drepturile limbii ruse în Ucraina. Podolyak a menționat că "problemele umanitare, inclusiv cele lingvistice, sunt discutate doar prin prisma intereselor Ucrainei".

Rusia insistă asupra recunoașterii de către Ucraina a anexării Crimeei și a "independenței" "guvernelor" ORDLO. Deocamdată, Bankov refuză să discute acest lucru, dar, potrivit lui Podolyak, "este gata să împărtășească această problemă": "Deocamdată, vorbim despre garantarea retragerii (Rusiei - n.r.) din teritoriile care au fost ocupate de la începutul "operațiunii militare", la 24 februarie".  

Comentând publicației Financial Times, consilierul lui Putin, Dmitriy Peskov, a declarat că este prematur să se dezvăluie deocamdată orice set de acorduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel