"Am reușit să ajungem la un acord prealabil asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii și persoane în vârstă. Având în vedere situația umanitară catastrofală din Mariupol, acesta este locul în care ne vom concentra eforturile astăzi", a scris pe rețelele de socializare Iryna Vereshchuk.
Încercările anterioare de creare a unor coridoare umanitare au eșuat.
Vereshchuk a declarat că tentativa de evacuare de marți va începe la ora locală 14.00.
„Având în vedere situația foarte dificilă din punctul de vedere al securității, este posibil să apară schimbări. Așadar, vă rugăm să urmăriți mesajele oficiale relevante", a adăugat ea.
Marți, Ministerul Apărării din Rusia a fost citat de agenția de presă Reuters anunțând pentru miercuri o încetare a focului în zona din jurul combinatului siderurgic Azovstal.
Un nou ultimatum pentru luptătorii din Mariupol
Rusia a dat miercuri un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care încă rezistă în Mariupol pentru a se preda, după ce a declanșat noua sa ofensivă din est, în timp ce guvernele occidentale au promis mai mult ajutor militar Kievului, scrie Reuters.
Mii de soldați ruși susținuți de artilerie și baraje de rachete avansau în ceea ce oficialii ucraineni au numit Bătălia din Donbas.
Invazia, care durează de aproape opt săptămâni, nu a reușit să ducă la capturarea a niciunuia dintre cele mai mari orașe din Ucraina, forțând Moscova să se reorienteze spre regiunile separatiste.
Cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace a dus la fuga a aproape 5 milioane de oameni în străinătate și a redus orașele la ruine.
Rusia lovea uzina siderurgică Azovstal, principala fortăreață rămasă în Mariupol, cu bombe de tip "bunker-buster", a declarat marți seara târziu un consilier prezidențial ucrainean. Reuters nu a putut verifica detaliile.
"Lumea privește uciderea copiilor online și rămâne tăcută", a scris consilierul Mykhailo Podolyak pe Twitter.
După ce un ultimatum anterior de predare a expirat, Ministerul rus al Apărării a declarat că niciun soldat ucrainean nu a depus armele și a reînnoit propunerea. Comandanții ucraineni au promis că nu se vor preda.
"Forțele armate ale Rusiei, bazându-se pur și simplu pe principii umanitare, propun din nou ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarii străini să înceteze operațiunile militare începând cu ora 1400, ora Moscovei, la 20 aprilie și să depună armele", a declarat Ministerul rus al Apărării.
Statele Unite, Canada și Marea Britanie au declarat că vor trimite mai mult armament, iar Casa Albă a declarat că se pregătesc noi sancțiuni.
Președintele american Joe Biden este așteptat să anunțe în zilele următoare un nou pachet de ajutor militar de aproximativ aceeași mărime cu cel de 800 de milioane de dolari de săptămâna trecută, au declarat surse pentru Reuters.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o pauză umanitară de patru zile în lupte în weekendul care urmează, când creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, pentru a permite civililor să scape și pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare.
Războiul Rusiei din Ucraina este de vină pentru exacerbarea insecurității alimentare "deja cumplite" la nivel mondial, șocurile de preț și de aprovizionare adăugându-se la presiunile inflaționiste globale, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News