Ucrainenii sunt refuzați de Marea Britanie pentru că nu au vizele în regulă. Furie și epuizare (The Guardian)

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Furie și epuizare în timp ce ucrainenii sunt refuzați de Marea Britanie la Calais
Furie și epuizare în timp ce ucrainenii sunt refuzați de Marea Britanie la Calais

Refugiații ucraineni sunt refuzați de Marea Britanie la Calais. Sute de persoane din Ucraina au fost nevoite să își întrerupă călătoria istovitoare până când vor afla cum să obțină vize.

The Guardian a prezentat povestea tristă a lui Krzysztof Mikuckia, cât și a multor ucraineni. Krzysztof a fost atât de înfuriat de modul în care a fost tratată familia sa ucraineană de către personalul Forțelor de Frontieră britanice la Calais, miercuri la ora 1 dimineața, încât s-a străduit să găsească cuvinte pentru a-și exprima furia.

"Ne-au tratat mai rău decât apa din toaletă", a spus acesta, stând la intrarea în portul de feribot câteva ore mai târziu împreună cu soția sa ucraineană, Alona, cumnata Juliia, soacra Olga și câinele lor, Garik, gândindu-se ce să facă în continuare.

 

Aproximativ 600 de ucraineni au fost respinși de către polițiștii de frontieră britanici la Calais

 

Rudele lui Mikucki se numără printre cei aproximativ 600 de ucraineni care au fost respinși de către polițiștii de frontieră britanici la Calais în ultimele 10 zile, la capătul unei călătorii de 3.000 de kilometri, fugind de invazia Rusiei. 

Mulți dintre ei stau într-un cămin de tineret aglomerat din orașul portuar francez, încercând să obțină programări pentru viză la Paris și Bruxelles, supărați și furioși că au fost forțați să își întrerupă călătoria deja epuizantă, în timp ce se gândesc cum să se reorienteze pentru a satisface condițiile de viză din Marea Britanie.

Marți seara, toate camerele din hostelul de tineret erau pline. Un bărbat care a petrecut șapte zile traversând Europa cu mașina împreună cu familia sa din orașul Harkov, puternic bombardat, și care, de asemenea, a fost refuzat la controlul de frontieră din Regatul Unit, și-a petrecut noaptea dormind în afara clădirii, înghesuit în mașină cu soția și cei șase copii cu vârste cuprinse între 2 și 16 ani.

A doua zi, în jurul orei 7 dimineața, a coborât geamul și a spus doar atât: "Lucrurile stau foarte rău pentru noi".

 

Primarul orașului Calais: "Autoritățile britanice nu dau dovadă de o atitudine umanitară"

 

Natacha Bouchart, primarul orașului Calais, a vizitat căminul de tineret pentru a critica vehement refuzul Marii Britanii de a ridica obligativitatea vizelor pentru ucraineni.

"Autoritățile britanice nu dau dovadă de o atitudine umanitară", a spus ea. "Nu este suficient să spună că îi primesc pe refugiații ucraineni, ci trebuie să pună totul în aplicare pentru a le oferi posibilitatea tehnică de a obține vize sau să anuleze provizoriu necesitatea unei vize și să creeze un sistem care să le permită să depună o cerere la sosirea în Marea Britanie."

Unele familii cazate la hostelul de tineret au fost politicos nedumerite de eșecul oficialilor britanici din domeniul imigrației de a fi mai de ajutor, altele au fost disperate de incompetența lor, dar Mikucki striga de furie, epuizat după un drum dus-întors de 4.000 de mile.

 

În situația lui Mikucki se află mulți ucraineni..

 

După ce și-a luat rudele de la granița cu România, Mikucki spera să le ducă cu feribotul la Dover și apoi la casa sa din Mansfield, Nottinghamshire, dar au fost reținute la controlul pașapoartelor britanice timp de patru ore și jumătate. Oficialii au ajuns în cele din urmă la concluzia că familia va trebui să părăsească portul și să solicite vize.

"Angajații Forțelor de Frontieră discutau despre casele lor, râzând, în timp ce noi stăteam pe o bancă și așteptam. La ora 5.30 dimineața, ne-au dat doar o bucată de hârtie cu un număr de telefon pe ea", a declarat Mikucki.

Casa soacrei sale, Olga, din Mykolaiv, în sudul Ucrainei, a fost bombardată vineri de forțele rusești, iar ea a fugit cu bunurile sale împachetate într-o valiză. Ea părea încă în stare de șoc și surprinsă că a fost refuzată la graniță. "Mă simt jignită într-un moment în care avem atâta nevoie de sprijin", a spus ea.

Poliția franceză a ajutat familia să găsească un hotel, unde au dormit timp de cinci ore înainte de a se întoarce în port pentru a cere îndrumare de la un centru de consiliere al Ministerului de Interne înființat în grabă - cu un personal format din șapte lucrători, care nu sunt în măsură să proceseze vize și care păreau echipați pentru a face puțin mai mult decât să-i sfătuiască pe ucraineni dacă ar trebui să se întoarcă la Paris sau să se redirecționeze spre Bruxelles.

 

Oficialii britanici îi încurajează pe ucraineni să se îndrepte spre Paris sau Bruxelles

 

Nu existau traducători ucraineni care să îi ajute pe numeroșii oameni care se chinuiau să completeze formularul de cerere de viză, care este disponibil doar în limba engleză.

Oficialii britanici au declarat că, de la izbucnirea conflictului, au refuzat zilnic 50-60 de persoane la granița de la Calais pentru că nu aveau viză. Joi se va deschide un mic centru de solicitare a vizelor în Lille, dar oficialii britanici îi încurajează în continuare pe ucraineni să se îndrepte spre Paris sau Bruxelles pentru a depune cererile și au declarat că sunt disponibile programări.

Solicitați să răspundă la frustrarea refugiaților, oficialii au spus că, din moment ce există un sistem de vize în funcțiune, cererile trebuie procesate, dar că încearcă să accelereze sistemul. Ministerul de Interne a declarat că a emis până acum 850 de vize pentru ucrainenii care doresc să se alăture familiei în Marea Britanie și că a procesat 22.000 de cereri.

 

Oficialii din Calai încurajează refugiații să nu vină în acest oraș

 

Oficialii au declarat că nu doresc să înființeze un centru de procesare a vizelor în Calais, pentru a nu încuraja mai mulți refugiați să călătorească în acest oraș, care a fost timp de ani de zile un loc de întâlnire pentru persoanele care speră să ceară azil în Marea Britanie.

Organizațiile caritabile pentru refugiați din Calais au declarat că nu există ucraineni care să stea în taberele informale ocupate de persoane din Siria, Afganistan, Sudan și Irak. Voluntarii au semnalat un dublu standard în modul în care refugiații ucraineni erau găzduiți și hrăniți de guvernul francez, în comparație cu tratamentul mai ostil aplicat celor care fug de alte conflicte.

 

Procesarea vizei ar putea dura până la cinci zile.

 

Miercuri după-amiază, oficialii francezi au adus două autobuze la căminul de tineret și au condus aproximativ 40 de refugiați ucraineni la căminele din alte orașe, dar nu au vrut să dezvăluie unde.

Misha Raminishvili, un schelator britanic din Hornchurch, în estul Londrei, care încearcă să își aducă familia ucraineană în siguranță, a primit un apel telefonic prin care i s-a spus că o programare pentru viză în Belgia va fi devansată cu cinci zile - după ce a vorbit cu BBC și The Sun.

"Am fost furios când am fost respinși", a spus el, ajutându-și fiul de șase ani și fiica vitregă de 16 ani să urce în mașină pentru a porni pe drumul de trei ore spre Bruxelles. "Acum sunt obosit. Înțeleg că nu au fost atât de pregătiți pe cât ar fi trebuit să fie, totul necesită timp. Mă simt dezamăgit, ca să fiu sincer".

Încă nu știa clar cât timp va dura să ajungă acasă, deoarece oficialii au spus că procesarea vizei ar putea dura până la cinci zile.

Mohamed Sheet, student la economie, și Vitalia Sheeta, vânzătoare într-un magazin, au fost dezamăgiți că au fost respinși la granița britanică după o călătorie dificilă din Kiev, în speranța de a se alătura unui unchi din Manchester. "Încercăm să ne dăm seama cum să ajungem de aici la Paris. Totul este atât de vag", a spus ea.

Tatiana Osadchuk, în vârstă de 26 de ani, o asistentă stagiară din Cernăuți, călătorea împreună cu fratele ei, Victor, în vârstă de 16 ani, și cu mama ei, Lesia Osadchuk, o grădinăreasă, în speranța de a se alătura familiei din Reading.

"Am cheltuit 130 de lire sterline fiecare pe bilete de autobuz în România, până la Londra. Ne-au spus că nu vor fi probleme la graniță, dar aproximativ 20 de refugiați ucraineni au fost dați jos din autobuz în portul de feribot. Eu sunt puternic, așa că pentru mine este în regulă, dar este mai greu pentru persoanele mai în vârstă. Mama mea este speriată că nu vom obține viza și atunci nu știm ce ne vom face."

 

Guvernul va lua măsuri de urgență pentru procesarea rapidă a vizelor pt ucraineni

 

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că "a luat măsuri urgente pentru a procesa rapid vizele pentru toți cei care sunt eligibili pentru schema de familie din Ucraina, efectuând în același timp controale de securitate vitale".

Aceștia au spus: "Am verificat programările la toate centrele noastre de solicitare a vizelor pentru a ne asigura că există o capacitate suficientă și am desfășurat personal suplimentar pentru a ajuta oamenii să parcurgă procesul cât mai repede posibil. Având în vedere riscul reprezentat de infractorii care operează în mod activ în zona din jurul Calais, am înființat un nou centru temporar de solicitare a vizelor în Lille."

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel