UE a fost avertizată să se pregătească pentru oprirea gazului rusesc

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Comisia Europeană a îndemnat țările din blocul comunitar să își reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe livrările.

Comisia a declarat că obiectivul este voluntar, dar va deveni obligatoriu din punct de vedere juridic dacă Moscova va închide robinetele în această vară.

Conducta cheie Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, a fost oprită pentru întreținere timp de 10 zile și urmează să fie repornită joia aceasta.

 

Există temeri că Moscova nu își va respecta promisiunea

 

Adăugând la incertitudine, Vladimir Putin a declarat miercuri că nu este clar dacă sau în ce stare va fi returnată o turbină din conductă după reparațiile din Canada.

Președintele rus a spus că există riscul ca echipamentul să trebuiască să fie oprit la "un moment dat" și Nord Stream 1 să fie închis.

Rusia a furnizat Europei 40% din gazele naturale anul trecut, Germania fiind cel mai mare importator al continentului în 2020, urmată de Italia.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că o întrerupere la nivel european este acum un "scenariu probabil".

"Rusia ne șantajează. Rusia folosește energia ca pe o armă", a declarat aceasta. "Prin urmare, în orice caz, fie că este vorba de o întrerupere parțială, majoră a gazului rusesc sau de o întrerupere totală a gazului rusesc, Europa trebuie să fie pregătită".

De la invadarea Ucrainei, Rusia a întrerupt livrările către o serie de țări care au respins cererea sa de plată a gazului în ruble, printre care Polonia, Bulgaria, Olanda, Danemarca și Finlanda.

De asemenea, a fost acuzată că a redus livrările pentru a îngreuna sarcina țărilor UE de a-și constitui rezerve înainte de iarnă.

Marea Britanie primește mai puțin de 5% din gazul său din Rusia, dar prețurile sale la gaz sunt afectate de fluctuațiile de pe piețele globale.

 

Energia "ca o armă”

 

Comisia a declarat că o întrerupere totală a aprovizionării în timpul iernii ar putea avea un impact major asupra economiilor UE, reducând creșterea cu până la 1,5%.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a avertizat că această situație ar putea arunca țările în recesiune, accentuând criza energetică care a dus la creșterea facturilor de consum.

Țările europene au încercat să acumuleze stocuri de gaze înainte de iarnă, în cazul în care Moscova va restricționa și mai mult livrările.

Reducerea propusă de 15% este comparată cu consumul mediu din aceeași perioadă, între 2016 și 2021.

Gazul economisit ar urma să fie pus în depozite, a transmis von der Leyen pe Twitter, conform BBC.

"Aceasta este o cerere mare pentru întreaga UE - dar este necesară pentru a ne proteja", a spus ea.

Ea a spus că unele state membre sunt "mai vulnerabile" la întreruperea aprovizionării cu gaze și că statele UE "trebuie să fie toate pregătite să împartă gazul".

 

Poloniei și-a umplut depozitele de gaz la 98% din capacitate și nu simte nevoia de a-și reduce consumul

 

Alte țări au stocat mai puțin - Ungaria, de exemplu, a ajuns la 47% din capacitate.

Comisia Europeană a sugerat măsuri pe care guvernele le-ar putea lua pentru a reduce consumul de gaz, inclusiv compensarea industriilor care utilizează mai puțin și limitarea temperaturilor de încălzire și răcire în clădirile publice.

De asemenea, guvernele ar trebui să decidă ordinea în care ar obliga industriile să închidă activitatea în cazul unei urgențe de aprovizionare.

În conformitate cu normele UE, gospodăriile sunt clasificate drept "consumatori protejați" și ar fi protejate de astfel de restricții.

Statele membre ale UE vor vota asupra planului de raționalizare al Consiliului în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei care va avea loc la 26 iulie.

Germania a luat deja măsuri în vederea raționalizării gazului. În luna iunie, țara a declanșat etapa de "alarmă" a unui plan de urgență privind gazele naturale pentru a face față penuriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel