Publicitate
Marți, 7 iunie 2022, s-a ajuns la un acord privind normele comune pentru cele 21 de țări ale UE în materie de salarii minime. Textul, care ar trebui să fie adoptat în cadrul unei viitoare reuniuni a Consiliului European, nu impune un prag minim, dar favorizează o creștere a salariului minim.
Textul prevede norme obligatorii pentru cele 21 de țări ale UE care au deja un salariu minim pentru a încuraja creșterea acestuia, impunând o mai mare transparență în ceea ce privește modul de stabilire a acestuia, dar nu stabilește un prag minim european uniform.
Suedia și Danemarca se opun
Acordul nu obligă la introducerea unui salariu minim în cele șase țări care nu au un astfel de salariu și în care nivelul veniturilor este stabilit prin negocieri colective (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Suedia).
Cu toate acestea, Suedia și Danemarca au avertizat marți că se vor opune textului. Acest lucru nu ar trebui să împiedice adoptarea acestuia, cu o majoritate calificată de state, la o viitoare reuniune a Consiliului.
Cele 21 de state în cauză "vor trebui să evalueze dacă salariul minim legal existent este suficient pentru a asigura un nivel de trai decent, ținând cont de propriile condiții socio-economice, de puterea de cumpărare" prin intermediul unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale, precum și de "nivelurile naționale de productivitate și de dezvoltare pe termen lung", precizează Parlamentul într-un comunicat.
Guvernele pot aplica, de asemenea, criterii de referință, cum ar fi "60% din câștigul mediu brut" sau "50% din câștigul mediu brut", se arată în acord, care prevede, de asemenea, o intensificare a controalelor și inspecțiilor.
Reducerea inegalităților salariale
"Prin această lege, reducem inegalitățile salariale și facem presiuni pentru salarii mai mari pentru cei mai slab plătiți lucrători din Europa", a comentat europarlamentarul olandez Agnes Jongerius (S&D, social-democrați), coraportorul textului.
„Munca trebuie plătită: stabilim standardele pe care trebuie să le îndeplinească un salariu minim echitabil, luptăm împotriva inegalității și întărim lucrătorii și sindicatele în negocierile colective ”, a declarat europarlamentarul Agnes Jongerius.
Acordul se bazează pe o propunere prezentată în octombrie 2020 de către Comisia Europeană pentru a combate dumpingul social în UE și pentru a încuraja convergența "ascendentă" a nivelurilor salariale.
Noua legislație vizează, de asemenea, consolidarea ponderii negocierii colective: statele în care mai puțin de 80% din forța de muncă este protejată de un contract colectiv de muncă vor fi obligate să creeze un plan de acțiune pentru a crește progresiv această acoperire și să implice mai mult partenerii sociali în revizuirea periodică a salariului minim.
Președintele Consiliului UE, Franța, a dorit să ajungă rapid la un acord, astfel încât președintele Macron să poată încă profita de el la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestei luni. Ministrul francez al afacerilor sociale va prezenta acordul colegilor săi din UE pe 16 iunie, votul în plen în Parlamentul European este programat pentru septembrie.
Cele 27 de state membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune măsura europeană în legislația națională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News