UE acordă 1,4 miliarde euro ajutor pentru Ucraina, din banii Rusiei care erau blocați în conturile din Europa

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene, reuniţi la Luxemburg, au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei. Anunţul a fost făcut luni de Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, conform DPA.

Această aprobare reprezintă un sprijin esenţial pentru Kiev, în contextul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete de ajutor dintr-un fond extrabugetar numit Instrumentul European pentru Pace (IEP), în valoare de peste 6 miliarde de euro.

Fiecare stat membru al UE are drept de veto asupra plăţilor prin IEP, iar Ungaria blochează de aproape un an anumite plăţi destinate Ucrainei. În plus, un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro este, de asemenea, blocat.

Diplomaţii UE nu se aşteptau la o soluţionare rapidă a blocajului cu Ungaria privind IEP. Prin urmare, finanţarea ajutorului militar pentru Ucraina din veniturile provenite din activele îngheţate este considerată o alternativă utilă.

În cadrul unei conferinţe de presă după reuniunea miniştrilor de externe ai UE de la Luxemburg, Borrell a descris blocajul din partea Ungariei drept o "dificultate structurală".

Proceduri juridice minuţioase pentru acordarea ajutorului

În luna mai, statele membre ale UE au fost de acord pentru prima dată să utilizeze veniturile din activele îngheţate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, însă nu era clar când vor fi efectuate primele plăţi din cauza veto-ului Ungariei.

O analiză juridică a arătat că, deoarece Ungaria s-a abţinut de la decizia de a utiliza activele îngheţate pentru Ucraina şi pentru că noul ajutor provine din activele Băncii Centrale a Rusiei şi nu din fondurile UE, dreptul de veto al Budapestei nu se aplică.

Borrell a afirmat că, din cauza abţinerii Ungariei, "nu este necesar" să se implice Budapesta în punerea în aplicare a deciziei.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a criticat decizia ca fiind o încălcare a normelor UE, conform unei postări pe X a purtătorului de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

Ungaria se opune ajutorului militar pentru Ucraina, temându-se de o escaladare a conflictului cu Rusia, şi exprimă îndoieli cu privire la sprijinul occidental pentru Ucraina, preferând să facă apel la o încetare a focului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel