UE acordă 1.5 miliarde euro Serbiei, deși Belgradul a luat distanță de Europa și pare mai apropiată Rusiei

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Focuri de armă la granița dintre Serbia și Kosovo. Aleksandar Vucic: „Oricât de greu ar fi, Serbia nu va capitula”
Focuri de armă la granița dintre Serbia și Kosovo. Aleksandar Vucic: „Oricât de greu ar fi, Serbia nu va capitula”

Uniunea Europeană acordă 1.5 miliarde de euro Serbiei, deși țara vecină României arată o apropiere mai degrabă de Rusia. 

Serbia ar putea beneficia de un sprijin financiar major din partea Uniunii Europene, de până la 1,5 miliarde de euro, dacă va îndeplini planul de reforme promis, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă la Belgrad, după întâlnirea cu președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează EFE.

Von der Leyen a lăudat angajamentul Serbiei față de agenda de reforme, descriind-o drept „excelentă” și a anunțat că, drept prim pas, Serbia va primi o „prefinanțare” de 110 milioane de euro anul acesta. „Doresc să vă mulţumesc dumneavoastră şi echipei dumneavoastră pentru munca bună la agenda reformelor. Este o agendă excelentă,” a declarat președinta Comisiei Europene.

Bani pentru țările din Balcani

 

Sprijinul de 1,5 miliarde de euro se încadrează în „Planul de creștere pentru Balcanii de Vest,” o inițiativă care prevede alocarea a 6 miliarde de euro pentru regiune – 2 miliarde sub formă de granturi și 4 miliarde ca împrumuturi – destinate țărilor din Balcanii de Vest pentru a facilita procesul de integrare europeană.

Planul urmărește promovarea reformelor cerute de UE, astfel încât Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia să fie pregătite pentru aderarea la Uniune.

În același timp, Serbia și Kosovo sunt încurajate să continue negocierile dificile privind normalizarea relațiilor bilaterale, proces aflat în stagnare în ultimii ani.

Uniunea Europeană așteaptă, de asemenea, ca Serbia să-și armonizeze politica externă cu cea a blocului european, în contextul în care guvernul sârb a evitat până acum să se distanțeze de legăturile tradiționale cu Rusia, mai ales de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Deși Serbia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, aceasta a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei. În plus, vicepremierul sârb, Aleksandar Vulin, a declarat recent, la summitul BRICS desfășurat în Kazan, Rusia, că Serbia își dorește să devină parte a acestui grup.

În cadrul conferinței de presă alături de Von der Leyen, președintele Vucic a subliniat că Serbia „nu va schimba principalele obiective ale politicii sale externe și interne.” „Aici mă gândesc la calea noastră europeană, la efortul nostru pentru o Serbia europeană,” a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel