UE face presiuni pentru achiziții comune de arme pentru a ajuta Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:
UE face presiuni pentru achiziții comune de arme pentru a ajuta Ucraina
UE face presiuni pentru achiziții comune de arme pentru a ajuta Ucraina

Uniunea Europeană analizează de urgență modalitățile prin care țările membre să se asocieze pentru a cumpăra muniții pentru a ajuta Ucraina, în urma avertismentelor Kievului că forțele sale au nevoie de mai multe provizii rapid, au declarat diplomați și oficiali.

Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să discute ideea achiziționării în comun de obuze de artilerie de 155 de milimetri - de care Kievul are mare nevoie - în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Bruxelles.

Oficialii și diplomații UE spun că o abordare comună ar fi mai eficientă decât dacă statele membre ar plasa comenzi individuale. Comenzile mai mari ar ajuta, de asemenea, industria să investească în capacități suplimentare, au spus aceștia.

 

Von der Leyen: Ucraina are nevoie cu disperare de arme

 

"Acum este momentul, într-adevăr, să accelerăm producția și să mărim producția de produse standardizate de care Ucraina are nevoie cu disperare", a declarat sâmbătă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Conferinței anuale de securitate de la Munchen.

Von der Leyen a declarat ulterior că este încrezătoare că urgența situației îi va convinge pe membrii UE să lase deoparte preferința lor de lungă durată de a cumpăra arme la nivel național.

"În acest război atroce pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, vedem că putem muta munții din loc sub presiune", a declarat ea pentru Reuters și alte organizații de presă într-un interviu.

Cumpărarea comună de arme ar putea fi similară cu achiziția în avans de vaccinuri COVID de către UE, a adăugat ea.

 

Muniția este o "problemă critică"

 

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că muniția este o "problemă critică" pe care a discutat-o cu liderii industriei de apărare la conferința de la Munchen.

"Am primit asigurări - și am cifre precise - cu privire la cantitățile care pot fi produse", a declarat el reporterilor. "Întrebarea este (în jurul) contractării lor, a finanțării și a logisticii".

Deși nu se așteaptă nicio decizie luni, un diplomat al UE a declarat că este posibil ca anunțurile să fie făcute în zilele următoare, în urma unei propuneri estoniene privind achiziția de către UE de muniție de 155 mm, proiectilele folosite în piesele de artilerie, cum ar fi obuzierele Howitzers.

Diplomatul a declarat că blocul se concentrează asupra modului de stimulare a producției și asupra modului în care vor fi finanțate achizițiile comune.

 

Stocuri epuizate 

 

Un efort comun de achiziție ar avea ca scop refacerea stocurilor aliaților Kievului, grav epuizate după un an de furnizare de muniții pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna aceasta că Ucraina a consumat obuze de artilerie mai repede decât pot produce aliații săi în prezent.

Forțele ucrainene trag între 2.000 și 7.000 de proiectile de artilerie pe zi, în timp ce Rusia folosește între 20.000 și 60.000, potrivit ziarului estonian, consultat de Reuters.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, și serviciul său diplomatic au considerat propunerea estoniană ca fiind "potențial o idee foarte bună".

Oficialii și diplomații au declarat că cel puțin o parte din finanțare ar proveni probabil din Fondul european pentru pace, un fond de ajutor militar al UE.

 

Ajutor acordat de membrii UE

 

A aprobat un sprijin de 3,6 miliarde de euro pentru Ucraina, dar în principal prin finanțarea ajutorului acordat de membrii UE în mod individual.

Agenția Europeană de Apărare (AEA) a blocului comunitar a participat în 2014 la un efort comun de achiziții publice cu cinci membri UE pentru a cumpăra muniție pentru o armă antitanc. Ea s-a oferit să preia conducerea unui alt efort de achiziționare de muniție.

"Am propus statelor membre că putem acționa în numele lor pentru achiziția de diferite tipuri de muniție", a declarat Jiri Sedivy, directorul executiv al EDA.

Diplomații și oficialii nu au precizat cât ar putea cheltui UE pentru achiziții comune. Documentul estonian a sugerat că 1 milion de cartușe de 155 mm ar putea fi cumpărate în acest an pentru aproximativ 4 miliarde de euro, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel