UE nu va mai cumpăra gaze ruseşti în viitor (Josep Borrell)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Europa va renunţa treptat la toate tipurile de combustibil pe care le cumpără din Rusia, inclusiv la gaze, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune TVE. 

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană a decis "să scape de prea multă dependenţă energetică de Rusia". Borrell a precizat că Europa va renunţa "întâi la cărbune, apoi la petrol şi gaze de-a lungul unor perioade de adaptare mai lungi".

"O vom face, iar Rusia ştie asta", a adăugat el, subliniind că dependenţa energetică a UE faţă de Moscova îi face pe membrii Uniunii "vulnerabili", ceea ce Rusia deja ştie.

"Federaţia Rusă îşi doreşte să-şi vândă gazele, dar nu e obligatoriu să ni le vândă nouă", a spus Borrell. El a cerut, de asemenea, ţărilor europene să economisească energie, pentru a nu fi nevoie să fie forţate.

Reamintim că, marţi, Consiliul UE a adoptat un plan propus de Comisia Europeană pentru o reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE de la 1 august 2022 până la 31 martie 2023.

Guvernul României, mesaj pentru populație după ce UE a decis reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale

 

Consumatorii români, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, informează Guvernul.

"România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 - 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie", arată Executivul, marţi, într-o postare de pe Facebook.

Potrivit Guvernului, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022 - 2023.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat Preşedinţia cehă a Consiliului UE. 

Acordul european pentru reducerea cu 15% a consumului de gaze

 

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit agenţiilor AFP, EFE şi DPA.

"Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare", a scris preşedinţia cehă a Consiliului UE pe contul său de Twitter.

''Majoritate uriaşă, numai Ungaria a fost împotrivă'', a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27.

Noul compromis survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel