Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a avertizat că Uniunea Europeană va riposta în mod adecvat, prin sancţiuni masive, la acţiunile Rusiei de intimidare a Republicii Moldova şi la un eventual atac asupra Ucrainei, scrie Mediafax. De asemenea, Ursula von der Leyen a pledat pentru acţiuni de protejare şi promovare a democraţiei, în contextul situației privitoare la Belarus și Rusia.
"Amplificarea extremismului şi autocraţiei poate fi şi o problemă de securitate pentru ţările noastre. Am văzut aceste lucruri în cazul atacului hibrid lansat la frontierele noastre de regimul de la Minsk, condus de Aleksandr Lukaşenko. Folosirea imigranţilor ca instrumente a fost orchestrată în mod cinic de un regim pentru a distrage atenţia de la reprimarea propriilor cetăţeni", a declarat Ursula von der Leyen la o videoconferinţă cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană
"În acest context, trebuie să vorbim şi despre manevrele militare ale Rusiei şi despre suplimentarea masivă a trupelor de-a lungul frontierelor Ucrainei. Vreau să evidenţiez încă o dată susţinerea deplină şi neclintită a Uniunii Europene pentru Ucraina în faţa acestei agresiuni asupra integrităţii teritoriale şi a suveranităţii", a adăugat Ursula von der Leyen.
"Uniunea Europeană va reacţiona la orice noi agresiuni, lansate împotriva noastră sau a vecinilor"
"Observăm şi tentativa evidentă de a intimida Guvernul reformist al Republicii Moldova prin utilizarea în scop de manipulare a resurselor de gaze într-o perioadă de majorări ale tarifelor la energie.
Trebuie să protejăm societăţile noastre şi democraţiile de acest cinic joc geopolitic de putere. Uniunea Europeană va reacţiona adecvat la orice noi agresiuni, lansate împotriva noastră sau a vecinilor, inclusiv asupra Ucrainei", a subliniat Ursula von der Leyen, scrie Mediafax.
Compania rusă Gazprom a anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, că a acceptat că amâne oprirea alimentării cu gaze a Republicii Moldova, în contextul în care Guvernul de la Chişinău a semnalat că va începe plata restanţelor. Gazprom avertizase că va sista aprovizionarea cu gaze, dacă tara nu achită plăţile restante în 48 de ore.
Germania şi Marea Britanie cer Rusiei să detensioneze situaţia la frontiera cu Ucraina
Germania şi Marea Britanie au lansat luni - în mod separat - apeluri către Rusia pentru a detensiona situaţia de la frontiera cu Ucraina în urma activităţilor sale militare din ultimul timp, relatează DPA, preluată de Agerpres. Apelul vine cu o zi înaintea discuţiilor dintre preşedinţii SUA, Joe Biden, şi Rusiei, Vladimir Putin, în format de videoconferinţă.
Astfel, guvernul german şi-a exprimat îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruseşti de-a lungul frontierei cu Ucraina. În acest context, Germania a îndemnat Moscova la 'dezescaladare'.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german aflat la final de mandat Angela Merkel, Steffen Seibert, a cerut ca orice fel de provocări să fie evitate. În același timp, a admis faptul că ţările au dreptul de a muta trupe în interiorul propriilor graniţe, având în vedere că acesta a reprezentat un argument invocat constant de Kremlin atunci când este întrebat despre mobilizările de trupe în apropierea frontierei cu Ucraina şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.
'Ceea ce vedem noi astăzi de partea rusă este lipsă de transparenţă și auzim o retorică din ce în ce mai agresivă' din partea Moscovei, a afirmat Seibert.
În același timp, la Londra, un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că țara sa doreşte ca Rusia să facă un pas înapoi, invitând-o să dezamorseze tensiunile de la frontiera cu Ucraina, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News