Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mărturisit că el doreşte ca statele membre ale UE să confişte activele ruseşti supuse sancţiunilor, pentru ca Rusia să plătească astfel din pagubele provocate Ucrainei în timpul războiului, deşi a admis că un asemenea demers s-ar putea lovi de obstacole legale în statele membre, relatează joi Politico.eu.
Ideea sa, enunţată într-un interviu pe care l-a acordat agenţiei Interfax-Ukraina, vine în întâmpinarea unei propuneri asemănătoare a preşedintelui american Joe Biden, ce are în vedere confiscarea activelor oligarhilor ruşi.
"Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm activele (ruseşti), ci şi să facem posibilă confiscarea lor. În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face aceşti bani disponibili, în special pentru reconstruirea ţării (a Ucrainei n.red). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiţie'', consideră Charles Michel.
Uniunea Europeană ar urma să găsească modalitatea juridică de a implementa o astfel de măsură
Charles Michel a adăugat că a cerut serviciului juridic al Consiliului European să vină cu ''nişte idei pentru a găsi o soluţie legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte state din lume''.
Însă este departe de a fi clar cum ar putea chiar şi mai buni avocaţi ai UE să găsească o soluţie magică pentru a pune în practică propunerea lui Charles Michel. ''Va fi nevoie de timp (...) Este un proces lung şi dificil'', a recunoscut de altfel acesta, relatează Agerpres.
Rusia amenință că va proceda simetric
Rusia ar trebui să răspundă simetric la îngheţarea activelor ruseşti de către unele "ţări neprietenoase", a scris duminică Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal), într-o postare pe reţelele de socializare, conform Reuters şi EFE.
"Este corect să se ia măsuri în oglindă faţă de companiile aflate în Rusia ai căror proprietari provin din ţări neprietenoase, unde au fost luate astfel de măsuri: să se confişte activele!", a reacţionat pe canalul său din Telegram Volodin, unul dintre apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin.
"Iar veniturile din vânzarea (acelor active) să meargă către dezvoltarea ţării noastre", a propus el.
Rusia încearcă să nu plângă după proprietățile oligarhilor
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o lege care autorizează transferul activelor îngheţate ale companiilor şi cetăţenilor ruşi către Ucraina, a amintit şeful Dumei de Stat, adăugând că "a fost creat un precedent periculos, care ar trebui să aibă efect de bumerang asupra Statelor Unite înseşi".
"Această decizie nu va afecta economia ţării noastre. Iahturile, vilele şi alte proprietăţi confiscate de la cetăţeni înstăriţi oricum nu serveau la dezvoltarea ei', a spus el.
În acelaşi timp, Volodin a amintit că au fost îngheţate şi rezervele de aur şi valuta ale Rusiei în valoare de aproximativ 300.000 de milioane de dolari de la Banca Centrala a Rusiei, care, a asigurat el, "se vor întoarce, deoarece sunt fonduri de stat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News