UE se pregătește să renunțe la liberalizarea pieței energiei, printr-o "intervenție de urgență"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Liberalizarea pieței energiei nu pare a fi de bun augur pentru Europa, astfel că țările membre ale Uniunii Europene cer o intervenție de urgență, care însă ar trebui să fie temporară. 

Ţările membre ale Uniunii Europene au decis vineri să ceară Comisiei Europene să proiecteze o ''intervenţie temporară de urgenţă'' pe piaţa de energie electrică, de exemplu printr-o limită a preţului gazelor în stabilirea preţurilor la electricitate, relatează agenţia EFE.

Conform concluziilor Consiliului Extraordinar pentru Energie, la care a avut acces EFE, miniştrii Energiei din cele 27 de state membre propun Executivului comunitar să pregătească "o intervenţie temporară şi de urgenţă, inclusiv un plafon pentru preţul gazelor", printre alte măsuri.

Prețul gazelor și al energiei, mari probleme pentru UE

 

Franţa şi Germania au promis vineri că vor acţiona în comun pentru a proteja gospodăriile şi companiile de creşterea preţurilor la energie şi că vor utiliza politica fiscală pentru a contracara inflaţia record, transmite Reuters.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, şi omologul său german, Christian Lindner, au dat dovadă de unitate la debutul reuniunii de la Praga a miniştrilor Finanţelor din zona euro, declarând reporterilor că vor coopera asupra politicilor pe care le vor adopta.

"Este un semnal că Franţa şi Germania încep această reuniune împreună. Este un semnal că stăm umăr la umăr, nu doar aici, dar şi în ceea ce priveşte politicile", a spus Christian Lindner.

Această promisiune vine la o zi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis o majorare fără precedent, cu 0,75%, a dobânzii de referinţă în zona euro, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, şi de asemenea a promis că vor urma şi alte majorări, o dovadă că BCE dă prioritate luptei împotriva inflaţiei chiar dacă blocul comunitar se îndreaptă spre o recesiune şi o raţionalizare a gazelor la iarnă.

"În calitate de miniştrii de Finanţe trebuie să ne îndeplinim şi noi responsabilităţile. A venit un semnal puternic din partea BCE că va lupta împotriva inflaţiei. Şi este şi datoria noastră să luptăm împotriva inflaţiei prin intermediul politicii fiscale", a spus Christian Lindner.

Ajutoare și pentru companiile private



"Ne vom proteja gospodăriile împotriva consecinţelor preţurilor ridicate. Trebuie să facem acelaşi lucru pentru companiile private, afectate de preţurile ridicate la gaze naturale şi electricitate", a declarat la rândul său Bruno Le Maire.

Franţa, Germania şi alte ţări au anunţat pachete în valoare de mai multe miliarde de euro pentru a proteja firmele şi consumatorii să facă faţă exploziei inflaţiei. Centrul de reflexie Bruegel estimează că măsurile de sprijin introduse de guvernele UE au ajuns deja la 282 miliarde de euro şi în prezent se pregătesc măsuri de sprijin şi mai mari. Însă tot acest sprijin poate alimenta inflaţia, creând un cerc vicios. Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta cum să îşi coordoneze politicile pentru a evita acest cerc vicios.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel