"Astăzi, Comisia a adoptat o decizie care garantează că certificatele COVID-19 eliberate de Elveţia vor fi considerate echivalente cu certificatele COVID digitale ale UE", a declarat Christian Wigand, un purtător de cuvânt ale executivului european.
"În practică asta înseamnă că începând de mâine (vineri - n.r.) certificatele COVID elveţiene vor fi acceptate de UE în aceleaşi condiţii ca certificatele COVID digitale ale UE. La fel, Elveţia va accepta certificatul digital COVID al UE pentru cetăţenii UE care se vor afla în Elveţia", a explicat el.
Pentru moment, cele 27 de state ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia sunt conectate la acest sistem comun de certificate, intrat în vigoare pe 1 iulie şi menit să faciliteze călătoriile în spaţiul european.
"Acest certificat va facilita nu numai libera circulaţie în cadrul UE, ci şi între UE şi Elveţia. Cetăţenii UE şi cei elveţieni vor putea astfel să călătorească în deplină siguranţă şi mai liber în această vară", a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat într-un comunicat.
Aceste permise sanitare atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a efectuat un test cu rezultat negativ sau că s-a imunizat după ce a contactat virusul.
Documentul ar trebui în principiu să permită evitarea unor restricţii precum carantina la sosire, dar statele membre au mereu posibilitatea de a reintroduce anumite măsuri în caz de deteriorare a situaţiei sanitare.
UE este în discuţie şi cu ţări terţe pentru o recunoaştere mutuală a certificatelor.
Ţările UE sunt obligate să accepte pe teritoriul lor numai călătorii vaccinaţi cu cele patru seruri autorizate la nivelul UE de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA): Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson.
De asemenea, ele pot, dar nu sunt obligate, să primească persoanele vaccinate cu seruri autorizate în unele ţări ale UE (precum vaccinul rusesc Sputnik utilizat în Ungaria) sau cu produse omologate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (ca vaccinul chinezesc Sinopharm, dar şi Covishield, foarte utilizat în Africa).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News