UE va recalcula subvențiile pentru fermierii români, la cererea lui Klaus Iohannis (surse) 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Klaus Iohannis, declarații despre teza de doctorat a ministrului Lucian Bode
Klaus Iohannis, declarații despre teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, în marja Consiliului European, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, situaţia dificilă în care se află fermierii romani, care trebuie sprijiniţi ca urmare a pierderilor suferite, potrivit unor surse oficiale.

"Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei", au precizat sursele citate.

Sursele oficiale au arătat că preşedintele Ursula von der Leyen a anunţat în timpul reuniunii Consiliului European că CE va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România.

Înainte de participarea la reuniunea Consiliului European de primăvară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost "gândite profund", adăugând, totodată, că ar fi trebuit ca CE să ţină cont de "sacrificiile imense" făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

UE va apela la rezerva de criză pentru plata fermierilor români



"Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna-credinţă a Comisiei", a afirmat şeful statului.

CE a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina şi "limitarea impactului dezechilibrelor pieţei".

A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, relateză Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel