Propunerea ar reprezenta o măsură de atenuare a efectelor negative ale îmbătrânirii populaţiei europene şi crizei forţei de muncă, anunţă PE într-un comunicat de presă, scrie Agerpres. Astfel, legislativului european, solicită executivului comunitar să prezinte în termen de două luni, un set de măsuri pentru ''facilitarea şi promovarea intrării (în UE) şi a mobilităţii în interiorul UE pentru lucrătorii migranţi legali din ţări terţe'', se mai arată în comunicatul transmis.
De asemenea, în cerere, europarlamentarii menţionează revizuirea reglementărilor în vigoare aplicabile rezidenţilor din statele terţe, pentru a li se permite deplasarea dintr-un stat membru în altul conform regulilor aplicabile cetăţenilor comunitari.
Totodată, numărul minim de ani de şedere în UE îndepliniți în vederea obţinerii permisului de rezidenţă pe termen lung, ar urma să fie redus la trei ani, de la cinci ani cât este în acest moment.
Lucrătorii sezonieri ar putea sta fără loc de muncă trei luni, fără a li se revoca permisul de şedere
În plus, acestea nu sunt singurele măsuri propuse de legislativul comunitar. Mai exact, sunt vizate și propuneri de modificare a actualelor reglementări aplicate în situația lucrătorilor sezonieri, astfel încât aceştia să poată sta fără loc de muncă trei luni fără a li se revoca permisul de şedere.
''Europa se confruntă cu provocări demografice şi economice. Pentru a gestiona aceste provocări şi pentru a ne asigura că Europa poate fi puternică şi competitivă, avem nevoie de migraţie a forţei de muncă. Trebuie să facem mai atractiv pentru lucrătorii migranţi să vină în Europa şi avem nevoie să ajustăm sistemul astfel încât regulile să fie respectate'', explică eurodeputatul Abir Al-Sahlani, din grupul Renew Europe.
Astfel, noile măsuri ar urma să fie adoptate întrucât Parlamentul European consideră că o strategie în privința situației migranților, poate fi o soluţie în faţa îmbătrânirii populaţiei UE. Deciziile vin în condițiile în care, conform estimărilor existente, o treime dintre locuitorii blocului comunitar ar urma să aibă în anul 2050 vârste de peste 65 de ani, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News