EXCLUSIV  UK. Cum a reușit un tânăr român să creeze din propria bucătărie o afacere de succes. Ciprian, fondatorul „Rotari Cakes”: „Britanicii au fost surprinși”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Marea Britanie, țara în care Ciprian Lup, un român de numai 26 de ani, a învățat ce înseamnă să pornești o afacere și cum să faci asta când ingredientul principal e dorul de casă, iar mâna de lucru e familia ta.

Povestea „Rotari Cakes” a început în 2020, la cinci ani după ce Ciprian Lup a emigrat în Anglia, unde s-a stabilit în orașul Nottingham. Având deja „Rotari Event Design”, care se ocupa de decorațiunile pentru nunți sau evenimente, Ciprian s-a gândit că ar putea face un pachet special pentru clienții lui și să includă și torturi sau prăjituri. Mama prietenei lui Sanda, Elena Rotari, a lucrat 15 ani în acest domeniu și știe să facă cele mai delicioase rețete. 

Au pornit în bucătăria din apartamentul în care locuiau toți trei, iar pe 26 februarie vor deschide un magazin în Nottinghamshire, având în vedere numărul mare de comenzi și clienți pe care îl au în acest moment. 

De unde numele de Rotari? Ciprian explică pentru StiriDiaspora.ro că a ales acest nume pentru că ar dori ca pe viitor să se extindă și să fie unul cu o conatație. 

„E un nume cu conotație, nu unul care să fie ținut doar pe zona aceasta. Este un nume pe care putem să ne extindem în timp. Rotari e numele de familie al prietenei mele și mamei ei. Este un nume cunoscut, am făcut research. E mai greu până îl pronunță englezii prima dată… după aia îl știu!”, a spus Ciprian. 

2. -imagine fara descriere- (uk--cum-a-reusit-un-tanar-roman-sa-creeze-din-propria-bucatarie-o-afacere-de-succes--ciprian--fondatorul-rotari-cakes--britanicii-au-fost-surprinsi-6.jpg)

Vreme de aproape doi ani, Ciprian, Sanda și Elena mergeau ziua la muncă, iar în timpul liber se ocupau de făcut prăjituri și torturi, de comenzi și de livrări. Până la urmă, și-au dat demisiile de la job pentru a face din torturi o afacere adevărată și le iese! Odată ce s-au concentrat pe afacerea lor, Ciprian a înțeles repede una dintre realitățile vieții de antreprenor: de muncit muncește mult mai mult. Nu e ușor, dar nici nu se plânge. Are grijă în permanență de afacere, să o perfecționeze, să o crească frumos și bine. 


„Mi-am dat demisia ca să mă pot ocupa de afacerea personală” 


StiriDiaspora.ro: Ce anume din Marea Britanie v-a convins că vreți să părăsiți România? 

Ciprian: Cred că același scop pe care îl au toți românii care părăsesc România: pentru un trai mai bun și cu speranța pentru un viitor. Poți trăi cu speranța că o să ai un trai mai bun, dar nu ai nicio siguranță, poate fi chiar mai rău uneori. 

StiriDiaspora.ro: Cum a fost la început? Ce dificultăți ați întâmpinat?

Ciprian: Am venit printr-un prieten care avea un prieten aici (n.r. - Marea Britanie). Persoana respectivă avea două-trei case aici și încerca să-și umple casele și aducea oameni. Cam acesta era procesul în 2015-2016. El știa două-trei agenții, dar nu veneai la un loc de muncă sigur. Veneai aici și te înscriai la agenție. Prima dată am lucrat la o fabrică de ciocolată, iar apoi la o companie de canapele, de mobilă. Acolo am lucrat șase ani și un pic, până în decembrie când mi-am dat demisia ca să mă pot ocupa de afacerea personală. 

StiriDiaspora.ro: Există ceva cu care nu ați reușit să vă obișnuiți în Marea Britanie?

Ciprian: Nu, nu, nu! E o chestie mentală. Oamenii nu se pot acomoda mental, nu cred că există undeva unde nu te-ai putea acomoda. 

 

„Pe 26 februarie vom avea și un magazin fizic”

 

StiriDiaspora.ro: Care este povestea Rotari Cakes? 

Ciprian: Noi am început în 2020. Mama prietenei mele având un program de opt ore, se plictisea. Noi am lucrat în paralel cu afacerea, iar Sanda și Elena abia acum în 15 ianuarie și-au dat demisiile. 

Mama prietenei mele a lucrat în industria asta mai bine de 15 ani. Avea habar ce înseamnă lumea asta a deserturilor într-o manieră extinsă. Însă, fiind o persoană introvertă, avea dubii, dacă se întâmplă ceva, dacă nu va ieși bun… am ajutat-o, am împins-o, am îndrumat-o, i-am făcut prețurile și i-am explicat toate nedumeririle pe care le avea. Ea se ocupă doar de producție și de dezvoltarea rețetelor. A făcut și o școală online pentru asta. 

3. -imagine fara descriere- (uk--cum-a-reusit-un-tanar-roman-sa-creeze-din-propria-bucatarie-o-afacere-de-succes--ciprian--fondatorul-rotari-cakes--britanicii-au-fost-surprinsi-4.jpg)

La început a fost doar ca să își umple timpul ăla gol. Acum, noi avem un alt business pe partea de decorațiuni de nunți de trei ani, și aveam idee cam ce înseamnă. Am făcut o conectare cu partea aceasta a deserturilor, ca un pachet la cerința unui client care face nuntă sau aniversare. 

În principiu, acum totul este online, primim comenzile pe internet, până pe 26 februarie când vom avea și un magazin fizic. Acum, tot ce se întâmplă e în bucătăria de acasă, pe 30 de metri pătrați. 

4. -imagine fara descriere- (uk--cum-a-reusit-un-tanar-roman-sa-creeze-din-propria-bucatarie-o-afacere-de-succes--ciprian--fondatorul-rotari-cakes--britanicii-au-fost-surprinsi-3.jpg)

 

„Ne-am bazat foarte mult pe calitate”

 

StiriDiaspora.ro: Ce fel de prăjituri faceți?

Ciprian: Avem șase feluri de prăjituri tradiționale românești și unul sau două torturi. Ne-am bazat foarte mult pe calitate și am vrut să nu facem feluri de torturi care erau pe bază de unt, foarte grase. Noi când am început am zis să fie toate pe bază de cremă de brânză, este cu totul alt gust! Am dezvoltat și nișa de vegani, nișa de fitness, am avut o perioadă de trei luni în care aveam nutriționiști cu care dezvoltam rețete, iar apoi le dădeam unor prieteni și îi întrebam cu li se par.

Vrem să atragem atât românii, cât și britanicii. Până acum strategia noastră de marketing s-a bazat pe degustări. Săptămânal aveam degustări bazate pe torturi. Fiecare tort pe care îl aveam pe listă a trecut prin degustare. Cred că am avut peste 40 de sesiuni de degustări în weekend. Puneam anunț pe Facebook și detaliam rețetele torturilor care urmau să fie degustate la final de săptămână. Ideea era să fie validate rețetele și de altcineva, nu doar de mine. În felul acesta am putut să am un feedback de la o varietate de clienți, nu numai de la câteva persoane. Am asimilat foarte multe informații și le-am implementat. Am observat ce au vrut clienții și am îmbunătățit. Vreau foarte multă calitate pentru toate buzunarele și pentru toată lumea.

5. -imagine fara descriere- (uk--cum-a-reusit-un-tanar-roman-sa-creeze-din-propria-bucatarie-o-afacere-de-succes--ciprian--fondatorul-rotari-cakes--britanicii-au-fost-surprinsi-5.jpg)

StiriDiaspora.ro: Aveți și clienți britanici? 

Ciprian: Da, acum cam 20% sunt britanici, iar 80% sunt români. Ce le-am vândut până acum englezilor au fost surprinși. Ei știu doar de blatul acela gros, puțină cremă și cam asta. Mai sunt câteva, dar nici pe departe rețete complexe ca ale noastre. Este puțin mai dificil până îl atragi pe britanic spre tine, într-un fel sau altul. Ei știu un preț, ei știu un gust.. Prețul torturilor noastre este mai mare decât cel din magazin, pentru că nu le oferim blat cu zahăr și cremă cât unghia… El mă întreabă de ce e așa, dar după ce află, plătește prețul pe care îl ceri.

 

„Să nu distrugem ce se va crea!”

StiriDiaspora.ro: Cum poate un român să reușească să aibă propria afacere în Marea Britanie?

Ciprian: Cu multă muncă! Este bine că toate procedurile sunt online în Marea Britanie, se aplică toate formularele online. Până acum nu am mers la nicio instituție personal, totul este online. Probabil după ce vom deschide și magazinul fizic, vor veni controale. Nu poți ști toate regulile, însă la control îți dă un termen de 3-6 luni în care să ai timp să remediezi. Nu îți pune nimeni bețe în roate, nu vin în control că așa li se trezește că ”hai să dăm niște amenzi astăzi”. De un an jumătate de când avem acasă laboratorul mi-a zis la controlul de igienă că nu vom avea controale pentru ca să primim amenzi. Doar dacă avem plângeri, să le fie rău clienților. 

StiriDiaspora.ro: Vă mai întoarceți în România?

Ciprian: În momentul de față, nu! Posibil ca percepția să se schimbe în timp ce îmbătrânesc, nu zic nu. Poate ca extindere, să facem și în țară. Dar, nu știu sigur… posibil... 

StiriDiaspora.ro: Cu toții ne-am dori ca autoritățile să schimbe ceva în România. Ce le-ar solicita Ciprian Lup acestora?

Ciprian: Cred că deja se schimbă cu generația aceasta și următoarea. Aș vrea să se schimbe corupția, să fie mai mică sau cu limită…(râde) Să nu distrugem ce se va crea! De schimbat ar fi multe, dar în timp și cu multă muncă. 

StiriDiaspora.ro: Planuri pentru viitor?

Ciprian: Vrem să avem o extindere, dar e greu să produci într-un loc și să-l distribui pe o rază foarte mare, cum ar fi în toată Anglia. Este greu să ai numai un punct de lucru pentru că aceste produse au termen maximum trei zile, depinde de tip. Așa că, dacă ne extindem, trebuie să ne extindem și punctele de producție. Acesta este planul pe termen lung.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel