UK. O familie de români se ÎNTOARCE acasă: "Nu mai suntem doriţi aici"

Andreea Cosma |
Data publicării:
femeie bagaj valiza
femeie bagaj valiza

Povestea româncei care a decis să îşi ia familia şi să se întoarcă în ţara sa, după 10 ani în care a locuit în Marea Britanie, captează atenţia presei străine. Femeia spune că Brexitul provoacă un mediu ostil printre oameni, lucru pe care nu l-a mai simţit în toţi anii petrecuţi acolo.

Maria, în vârstă de 31 de ani, a venit în 2008 în marea Britanie să lucreze ca îngrijitoare. Acolo l-a întâlnit pe soţul ei, Adi, cu care a are două fetiţe, scrie reuters.com. Locuiesc cu toţii într-un studio mic în Londra şi împart un pat cu fiica lor cea mare. 

"Este destul de dificil pentru că dacă una dintre fete plânge, trezeşte toată casa", spune femeia.

Românca povesteşte că prima experienţă nefastă ca imigrant în Marea Britanie a avut loc la numai câteva luni după referendumul pentru Brexit. Era însărcinată şi se afla în sala de aşteptare a unui spital londonez, când o englezoaică în vârstă s-a apropiat şi i-a spus: "Eşti o străină! Locul tău nu este aici!"

Citeşte şi: BREXIT. UE, de acord să amâne ieșirea Marii Britanii. NOUA DATĂ convenită

Maria a rămas uimită. Nimeni nu s-a mai legat până atunci de naţionalitatea sa. Dar susţine că încă din 2016, când a început campania pentru Brexit, mai mulţi englezi s-au declarat în favoarea unui control mai riguros al imigranţiei şi a început să se resimtă o oarecare ostilitate faţă de ceilalţi cetăţeni europeni.

„După Brexit, am simțit toți, într-un mod evident, că nu suntem doriți aici. Nu vreau ca fetele mele să crească în acest mediu”, a spus Maria.

Acum se pregăteşte să se întoarcă acasă cu soţul şi copiii ei şi nu doar din cauza atitudinii schimbate faţă de străini, ci şi din cauza costurilor de trai tot mai ridicate.

Se teme, totodată, ca fetele ei să nu ajungă să fie o ţintă atunci când vor ajunge la şcoală. Anul trecut, povesteşte Maria, fiica sa de doi ani se juca în parc alături de dădaca sa când o femeie a venit şi le-a acuzat public că sunt hoaţe.

Citeşte şi: BREXIT. Cristian Diaconescu, despre drepturile ROMÂNILOR după ieșirea Marii Britanii din UE

Susţine că a urmărit multă vreme toate ştirile legate de Brexit, iar incertitudinea viitorului ei şi a familiei ei în Marea Britanie au contribuit la decizia ei de a părăsi ţara în care a stat 10 ani.

„Brexit e o nebunie. Nu cred că aveau nevoie să iasă din UE. Noi am fost foarte afectați, e prea multă incertitudine, așa că ne întoarcem acasă”.

Maria spune că intenţionează să îşi folosească economiile pentru a cumpăra o casă în România.

Citeşte şi: BREXIT. Marea Britanie a deschis un BUNCĂR antiatomic în Londra: Operațiunea REDFOLD

Potrivit reuters.com, până în iunie anul trecut au plecat din Marea Britanie peste 145.000 de cetăţeni din uniunea Europeană, cu 18% mai mult decât aceeaşi perioadă din 2017. Iar fluxul imigranţilor a scăzut, deşi executivul a adoptat pachete de legi care le permite cetăţenilor europeni să obţină acte de rezidenţă pentru a rămâne în Marea Britanie.

Cu toate acestea, mai mulţi imigranţi din Europa de Est, cu precădere cei din Polonia şi România, spun că nu sunt bine primiţi, fiind acuzaţi că fură locurile de muncă de la cetăţeni britanici şi scad salariile, chiar dacă rata de ocupare a locurilor de muncă a fost constant scăzută în ultimele decenii.

Cifrele oficiale arată că, în Marea Britanie, numărul crimelor xenofobice a ajuns la un record anul trecut, Brexitul fiind recunoscut ca un factor determinant, potrivit reuters.com.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel