Cu un an în urmă, o sticlă de ulei de măsline costa în jur de patru euro, în Spania. Acum, prețul unui litru de ulei de măsline în supermarketuri se apropie de 10 euro, adică de două ori mai mult față de anul precedent. Principala cauză a acestei creșteri exorbitante a prețului este seceta prelungită care a dus la o scădere semnificativă a producției de măsline, relatează Știrile TVR.
În schimb, prețul uleiului de floarea soarelui a scăzut de la 3,5 la 1,5 euro. Acest lucru a determinat mulți spanioli să își schimbe preferințele în materie de uleiuri.
Scumpirea uleiului de măsline nu afectează doar consumatorii, ci are și un impact negativ asupra altor sectoare de producție. Fabricile de conserve înregistrează pierderi semnificative în urma acestui fenomen.
"Dacă prețul se menține, estimăm că vor scădea vânzările cu 50 la sută. Acum facem pentru Germania un produs cu ulei de măsline organic virgin, și dintr-o comandă de 100.000 ne-au scăzut-o la 40.000", a declarat Juan Vicente Alvarez, directorul unei fabrici de conserve, potrivit sursei citate.
Spania este lider în producția de ulei de măsline, asigurând 70% din necesarul pieței europene și 45% la nivel global, cu peste 2,75 milioane de hectare cultivate. Cu toate acestea, jumătate din recoltă a fost afectată, iar criza generată de secetă ar putea avea un impact semnificativ și asupra piețelor internaționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News