ULTIMA ORĂ! DECIZIE a Parlamentului privind organizarea referendumului pe Justiție

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Klaus Iohannis în Parlamentul României
Klaus Iohannis în Parlamentul României

Parlamentul a adoptat, miercuri, cu 263 de voturi "pentru", nouă "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional pe 26 mai, care conţine mai multe recomandări pentru şeful statului.

"Parlamentul avizează favorabil iniţierea de către preşedintele României a unui referendum naţional consultativ cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, Legea 3/32000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia", prevede proiectul de hotărâre adoptat.

Totodată, acesta stipulează că preşedintele trebuie să respecte articolele 90 şi 74 alineat 2 din Constituţie care prevăd că problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. De asemenea, şeful statului trebuie să respecte Decizia CCR 70/1999 prin care s-a stabilit că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, precum şi decizia CCR 799/2011 în sensul exceptării de la referendumul cerut de preşedinte a problemelor de interes naţional care, aprobate prin exprimarea voinţei poporului, ar impune revizuirea Constituţiei.

Conform proiectului adoptat de Parlament, şeful statului trebuie să respecte codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia: "Textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţie, drepturile omului şi preeminenţa dreptului - statul de drept)".

Reprezentanţii PNL şi USR au protestat faţă de proiectul de hotărâre propus. Ei au solicitat refacerea raportului comisiilor juridice şi a proiectului de hotărâre considerând că reprezintă "un fals".

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat că raportul este un "fals", fiind amestecate mai multe texte, şi a solicitat refacerea acestuia.

Acuzaţiile au fost respinse de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, care a precizat că în raport doar i se solicită şefului statului să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

"Raportul comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan faţă de votul şi dezbaterile din comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conţine cu totul şi cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de preşedintele Iohannis cu cele de referendum de modificare a Constituţiei. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Preşedintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului", a afirmat Turcan, în plenul Parlamentului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel