Un analgezic comun a ajuns pe banca acuzaților, deoarece ar fi provocat moartea a aproximativ 40 de britanici în Spania începând din 2016, potrivit unui raport citat de cotidianul Daily Mail, realizat de activista Cristina Garcia del Campo, președinta Asociației pentru persoanele afectate de droguri (ADAF). Este vorba despre metamizol, mai corect metamizol sodic sau dipiron monohidrat, substanța activă prezentă în numeroase medicamente cu acțiune analgezică, antipiretică și spasmolitice comercializate de diverse companii farmaceutice. De români, el este cunoscut cel mai frecvent sub denumirea de Algocalmin, în timp ce în Spania este recunoscut ca Nolotil.
Unele dintre acestea, utilizate pe scară largă în trecut, pot fi acum achiziționate în unele țări, precum Italia sau România, doar cu prescripție medicală, în timp ce în alte țări sunt interzise. Printre cele în care metamizolul este interzis se numără Statele Unite, Regatul Unit, Suedia, Franța, Irlanda și Australia, ale căror agenții de reglementare au considerat raportul risc-beneficiu nefavorabil. În schimb, este comercializat în mod regulat în America de Sud, Rusia, Asia și în unele țări europene. În Spania și Portugalia este foarte răspândit.
Riscurile administrării Algocalminului
Analgezicul nesteroidian, acolo unde este disponibil, este utilizat în general pentru a combate durerea acută (cum ar fi durerea de dinți), febra, durerile de cap, durerile menstruale, mialgia (dureri musculare) și alte afecțiuni comune legate de o stare inflamatorie. În unele cazuri, metamizolul este prescris, de asemenea, după intervenții chirurgicale și leziuni, precum și pentru tratamentul colicilor și al durerii declanșate de bolile oncologice. În general, este o terapie simptomatică țintită de scurtă durată. Utilizarea prelungită și dozele mari sunt asociate cu potențiale riscuri pentru sănătate. Drugbank indică faptul că supradozajul poate duce la toxicitate gastrointestinală, iar ingredientul activ poate declanșa, în cazuri rare, mielotoxicitate, ceea ce duce la agranulocitoză indusă de medicament.
Aceasta din urmă ar fi tocmai afecțiunea despre care se crede că ar fi principala responsabilă de moartea cetățenilor britanici citați de Garcia del Campo. Agranulocitoza, după cum se explică în manualele MSD pentru profesioniștii din domeniul sănătății, care fac autoritate, se caracterizează printr-o scădere a numărului unui anumit tip de celule albe din sânge, o afecțiune care expune la un risc ridicat de infecții care pun viața în pericol. Pe lângă septicemie, poate apărea și insuficiența multiorganică. Recent, Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA) a detectat, de asemenea, leziuni hepatice induse de medicamente (DILI), ceea ce a dus la o reevaluare a produselor care conțin metamizol.
Britanicii ar avea un risc cu până la 120 mai mare
Președintele ADAF a declarat pentru Daily Mail că cea mai recentă victimă britanică din Spania din cauza unui medicament analgezic care conține metamizol ar fi Mark Brooks, în vârstă de 42 de ani, din Derbyshire. Bărbatul a acuzat dureri la umăr după ce a jucat golf în apropiere de Alicante și a primit medicamentul pentru a le face față. Acesta a murit la patru zile după ce i-a fost administrat și, potrivit lui Garcia del Campo, era perfect sănătos. Ea susține că a adunat dovezi cu privire la o sută de cazuri adverse înregistrate la cetățeni britanici, care ar fi semnificativ mai expuși riscului de agranulocitoză decât ibericii. Potrivit unui studiu citat de ziarul britanic (nepublicat), britanicii ar avea, de fapt, un risc cu până la 120 mai mare. Dar, după cum subliniază The Guardian, nu există studii științifice independente care să poată demonstra această predispoziție specială a britanicilor la riscul de agranulocitoză din cauza metamizolului.
ADAF susține că agențiile de farmacovigilență din Spania ar trebui să facă mult mai mult pentru a asigura siguranța turiștilor, a expatriaților și a altor persoane. Oficialii și agențiile publice care ar trebui să supravegheze au fost acuzați de Garcia del Campo că au interese cu companiile farmaceutice "sau ceva de genul acesta" și că au dat până acum doar "recomandări slabe" cu privire la riscurile potențiale ale medicamentelor aflate în vizor. Din acest motiv, asociația sa a decis să depună o plângere penală pentru neglijență gravă împotriva acestora. 'Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate și diferitele administrații sanitare responsabile de farmacovigilență în Spania, sau persoanele responsabile de siguranța pacienților în farmacologie, nu își fac treaba în mod responsabil', a declarat Garcia del Campo.
În ciuda dezbaterii acerbe în curs de desfășurare cu privire la medicamentele metamizolice, este întotdeauna o idee bună să ascultați recomandările medicului de familie și ale farmacistului. Agranulocitoza și alte efecte secundare sunt cunoscute și corect menționate în prospecte. Atunci când sunt aprobate și disponibile, raportul risc-beneficiu al acestor medicamente este considerat favorabil, conform dozelor și ciclurilor de tratament recomandate de autoritățile de reglementare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News